O mnie-Kontakt

Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...amatorsko fotografuję to co mnie zachwyci, a podróże dają mi niezłego "kopa". 
Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. 
Czasami na blogu pojawią się recenzje z podróży i z testów produktów najróżniejszych i tylko Was na nie serdecznie zapraszam. 
Razem poczytamy i pooglądamy filmy, nie tylko kulinarne.
Kocham czytać książki i znajdziecie tu recenzje książek które w ten czy inny sposób zapadły mi w pamięć.
Na blogu znajdziecie też recenzje z moich podróży tych małych i tych dużych.
Tutaj na blogu Moje Małe Czarowanie mam zmiksowane wszystko co mnie kręci.
Bawcie się dobrze w moich skromnych progach.
Moje Małe Czarowanie wita!
Z Wami od 05.06.2011 rok.

Jeśli chcesz do mnie napisać to odezwij się pod adres:

dolores1264@o2.pl  lub kontakt@mojemaleczarowanie.pl
lub na FB Moje Małe Czarowanie lub Dorota Owczarek lub zaobserwuj mnie na Instagramie

Witam w progach Mojego Małego Czarowania!!!

53 komentarze

  1. Bardzo ciekawe i inspirujące przepisy!
    Gratuluję talentu kulinarnego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Dorota
    Uwielbiam cztać blogi kulinarne (sama zastanawiam się nad założeniem swojego). Lubię bardzo podróżować, poznawać nowe smaki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie,
    jestem pod wrażeniem Twojego bloga, bardzo mi się podoba. Dodaje go z przyjemnoscia do obserwowanych. Zapraszam takze do mnie, moze i moj Ci sie spodoba..Pozdraqwiam serdecznie:) CATHA

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryba na parze

    Rybę chyba dziś zjeść muszę,
    Więc na parze ją uduszę,
    Dodam zioła i cytrynę,
    Wiesz, mam uśmiechniętą minę,
    Takie danie mi smakuje,
    Już aromat rybki czuję.

    ABLA ( 15 lutego 2013 )

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiersze dla odprężenia

    Jeśli zechcesz odpocząć,
    Od garów i gotowania,
    Zajrzyj do mego bloga,
    Nikt przecież nie wzbrania,
    Poćwiczyć szare komórki,
    Poczytać dla odprężenia,
    Później znów z chęcią wrócisz,
    Do garów, do pichcenia.

    ABLA ( 16 lutego 2013 )
    Mój blog: www.abla-blog.pl
    Pozdrawiam Alicja

    OdpowiedzUsuń
  6. super przepisy nie wiem jak się robi zakwas na pyszny chleb

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Doroto!Prosiłaś niedawno o przepisy z Australii, jeżeli jesteś jeszcze zainteresowana to napiszę na Twoim blogu lub na adres mailowy.
    Jeszcze tych dań nie robiłam bo dzisiaj dostałam dopiero poczta mailową
    od kogoś kto tam długo mieszkał.Są to przepisy na: przystawkę , danie główne i deser. Pozdrawiam Alicja - ABLA ( ta od wierszy )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo jest mi niezmiernie miło że zajęłaś się moja prośbą.Fascynuje mnie Australia a mało jest przepisów rdzennie australijskich bo sporo to naleciałości.
      Bardzo proszę przyślij mi na maila te przepisy ok?
      Dziękuje pięknie:-)

      Usuń
  8. Wczoraj zrobiłam na obiad kaczkę z jabłkami i pomarańczą,
    garnka rzymskiego nie mam , upiekłam w rękawie foliowym -
    była pycha. Pozdrawiam Alicja

    OdpowiedzUsuń
  9. Doroto, strasznie duzo tych przepisów i wszystkie apetyczne, ale co byś poleciła do zrobienia na tradycyjnego 8 marca tak aby mogl to wykonac tata z synem, czyli wiesz ... cos pysznego i łatwego :), najlepiej cos z owoców morza, nie za ostre raczej na slodko... please help, mamy kuchnie dla siebie w caly sobotni poranek.

    OdpowiedzUsuń
  10. Danie na 8 marca:
    Risotto z krewetkami
    Samo risotto zrób według przepisu:
    http://doowa.blogspot.com/2013/02/risotto-z-grzybami.html

    Krewetki natomiast jakieś 250 g zamarynuj na 2 godziny w :
    sos sojowy 2 łyżki, olej lub oliwa 4 łyżki, ząbek czosnku, pęczek natki.
    Potem tylko usmaż je oliwie po 2 minuty z każdej strony i wrzuć razem ze składnikami marynaty do ryżu.
    Zagotuj i gotowe.
    Jak masz jeszcze jakieś pytania -odpowiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. dzieki, zobaczymy co z tego wyjdzie :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Szpinakowe kluski Shreka

    Dzieci nie lubią szpinaku,
    Jak ich przekonać do smaku
    Warzywa, nazwa którego
    Zniechęciła niejednego
    Malucha, zwłaszcza w przedszkolu,
    Gdzie szpinak bywa na stole,
    Na obiad lub podwieczorek.
    Szybciutko przepisy biorę,
    I szukam czegoś nowego,
    Smacznego jeszcze do tego,
    Pożywne danie być musi,
    Małego człowieczka skusi,
    I najpierw ściągnie jego wzrok,
    A to już będzie pierwszy krok.
    Prawie wszystkie małe dzieci,
    Uwielbiają kluski przecież,
    Szpinak w kluskach więc umieszczę,
    Przepis na te kluski streszczę:
    Szklanka mąki żytniej, woda,
    Tej razowej, pszennej dodać,
    Jedno jajko, trochę soli,
    Pieprz i czosnek, jak ktoś woli,
    Wszystko zmieszać ze szpinakiem,
    Takie kluski zjesz ze smakiem.
    Wodę w garnku zagotujesz,
    Czy już smaczek klusek czujesz?
    Łyżką kładziesz porcje ciasta,
    Gdy gotowe dodasz masła,
    Lub cebulkę ze skwarkami,
    A kluski? Oceńcie sami.
    Ktoś zapyta: skąd ich nazwa,
    Kluski Shreka się znalazła?
    Jak wiadomo wszystkim dzieciom,
    Shrek zielony jest, a przecież,
    Kluski mają też ten kolor,
    Od szpinaku kolor biorą.
    Szpinak dobry trzeba wybrać,
    Dodatkami kluski przybrać,
    Zamiast ciastek zjedzą dzieci,
    Takie kluski smaczne przecież.


    ABLA ( 10 marca 2013 )


    OdpowiedzUsuń
  13. Kapitalna strona ponurkuję tutaj troszeczkę.

    OdpowiedzUsuń
  14. ja chciałam tylko skromnie napisać " UWIELBIAM CIĘ KOBIETO "
    Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny blog, ale czegoś w nim brakuje.. Takiej typowej kuchni staropolskiej. Czy można liczyć na coś np z dziczyzny, albo na przepis na jakieś fajne szlacheckie wino?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię Anonimie, zawsze mnie uczono że jak sie wydaje opinie o kimś lub czymś to należy sie przedstawić.
      Niestety dziczyzny na moim blogu nie ma i mało prawdopodobne aby była- czemu? moja słodka tajemnica.
      A wino to co ? mam Cie uczyć jak robić szlacheckie wino? przepisy na kilka win jest na blogu i dla mnie sa one bardzo szlacheckie.
      Nie szkałeś więc skąd możesz o tym wiedzieć.

      Usuń
  16. Kilka przepisów wynalazłam na święta.Na bank zrobię śledzie.Tylko...nie wiem jeszcze jakie, bo jest tu ich trochę! Uściski i pozdrowienia. Ewa :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ależ jest wędzarka domowa na stronie www.edisonx.com w której bez wydzielania dymu na zewnątrz uwędzimy jak na działce czy w wędzarni przemysłowej,

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam Pani Doroto, świetny blog. Bardzo inspirujący. Mam jednak straszny kłopot. Jakieś 3-4 lata temu znalazłam u Pani przepis na pyszny, szybki chleb. Bez zakwasu, z dodatkiem ziół. Miałam go w moich ulubionych, jednak komputer mi padł. A teraz nie mogę w tej mnogości przepisów go odnaleźć. Proszę mi pomóc. Pozdrawiam serdecznie. Dorota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi słyszeć tyle ciepłych słów.
      Trudno teraz mi odnaleźć ale będę szukała, chwila cierpliwości.
      Odszukam i tutaj podam link.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Pierwszy: http://doowa.blogspot.com/search?q=Najprostszy+chlebek+z+bazyli%C4%85+i+suszem+pomidorowym

      http://doowa.blogspot.com/2012/12/chleb-z-ziarnami.html

      http://doowa.blogspot.com/2013/05/chleb-z-zioami.html

      http://doowa.blogspot.com/2013/11/chleb-zytni-na-drozdzach.html

      To kilka linków a jeśli to nie te to podaj więcej szczegółów, jaka mąka, czy drożdże suche czy świeże, mam dużo chlebków z ziołami.

      Usuń
  19. Cudny blog , będę zaglądała częściej . Proszę o przepisy z kuchni niemieckiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam ponownie. Kilka przepisów kuchni niemieckiej jest na blogu, szukaj pod etykietą kuchnia niemiecka.

      Usuń
    2. Dziekuję :) rozglądam sie .

      Usuń
  20. no i zostałam 500 obserwatorem!!!!!!:):):
    Pozdrawiam i zostaję tu by podpatrywać i czerpać:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Miło mi, dziękuję i zapraszam do buszowania po blogu, będzie mi bardzo miło.

    OdpowiedzUsuń
  22. Dorotko, jestes prawdziwa czarodziejka i Twoje gotowanie i podroze bardzo mnie inspiruja. Pozdrawiam serdecznie z Kanady! Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło Beato że z tak dalekiego świata do mnie zaglądasz. Może jakieś inspiracje dań z Kanady mi podrzucisz do wykonania? Pozdrawiam.

      Usuń
  23. a no ni ma anonima i niech nie będzie, opuść sobie będziesz zdrowsza - ja 1 raz na Twoim blogu, faktycznie ciekawe przepisy, warte uwagi. Cieszy mnie to, że ktoś tak jak ja lubi eksperymentować w kuchni brawo!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co mam odpuścić bo chyba blondynka jestem i nie rozumiem? całkiem zdrowa jestem, nie narzekam. Napiszę podobnie: cieszy mnie to że ktoś tak jak ja lubi eksperymentować w kuchni.Dodam że jest dużo takich osób.

      Usuń
  24. https://www.mojemaleczarowanie.pl/2019/05/zapomniane-dwory-woj-wielkopolskiego.html

    Good morning,
    I am living in France and I was in this orphelinat when I was young, you are talking of a beautiful monument, but this has been an horible place where young children were very badly treated…
    Michel BALOUZET, was born in Turek and was leaving ther from 1985 to 1991 bafore I was adopted.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi że spotkało Cię tyle nieszczęścia w Domu Dziecka który był w tym dworku.
      Pozdrawiam i cieszę się że z tak daleka a dojrzałeś mój post o tym dworze. Może coś więcej pamiętasz? Michael? Pozdrawiam/

      Usuń
  25. Od lat meczy meza alergia i kolezanka mi Twoj blog podsunela.Jutro ide szukac pylku pszczelego....Jak zaczelam buszowac tu u Ciebie,to zapomnialam,ze wypadaloby rodzince jakis obiad ugotowac 😆...pieknie tu u Ciebie,wiec bede stalym gosciem...pozdrawiam goraco z Niemiec,choc za oknem 11 stopni i pada...wiosna o nas zapomniala?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo ale jak masz na imię? Pozdrawiam i zapraszam stałego gościa.

      Usuń
  26. Od lat meczy meza alergia i kolezanka mi Twoj blog podsunela.Jutro ide szukac pylku pszczelego....Jak zaczelam buszowac tu u Ciebie,to zapomnialam,ze wypadaloby rodzince jakis obiad ugotowac ��...pieknie tu u Ciebie,wiec bede stalym gosciem...pozdrawiam goraco z Niemiec,choc za oknem 11 stopni i pada...wiosna o nas zapomniala? Anna Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Anna Maria, miło mi i w razie pytań pisz, odpowiem w miarę możliwości.

      Usuń
  27. Podziwiam za talent kulinarny... Świetny blog! :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger