Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...amatorsko fotografuję to co mnie zachwyci, a podróże dają mi niezłego "kopa".
Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy.
Czasami na blogu pojawią się recenzje z podróży i z testów produktów najróżniejszych i tylko Was na nie serdecznie zapraszam.
Razem poczytamy i pooglądamy filmy, nie tylko kulinarne.
Kocham czytać książki i znajdziecie tu recenzje książek które w ten czy inny sposób zapadły mi w pamięć.
Na blogu znajdziecie też recenzje z moich podróży tych małych i tych dużych.
Tutaj na blogu Moje Małe Czarowanie mam zmiksowane wszystko co mnie kręci.
Bawcie się dobrze w moich skromnych progach.
Moje Małe Czarowanie wita!
Z Wami od 05.06.2011 rok.
Jeśli chcesz do mnie napisać to odezwij się pod adres:
dolores1264@o2.pl lub kontakt@mojemaleczarowanie.pl
lub na FB Moje Małe Czarowanie lub Dorota Owczarek lub zaobserwuj mnie na Instagramie
Witam w progach Mojego Małego Czarowania!!!
53 komentarze
Bardzo ciekawe i inspirujące przepisy!
OdpowiedzUsuńGratuluję talentu kulinarnego!
Miło mi że tak mówisz, dziękuję :-)
UsuńWitaj Dorota
OdpowiedzUsuńUwielbiam cztać blogi kulinarne (sama zastanawiam się nad założeniem swojego). Lubię bardzo podróżować, poznawać nowe smaki. Pozdrawiam
Pozdrawiam.
UsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńjestem pod wrażeniem Twojego bloga, bardzo mi się podoba. Dodaje go z przyjemnoscia do obserwowanych. Zapraszam takze do mnie, moze i moj Ci sie spodoba..Pozdraqwiam serdecznie:) CATHA
Dziękuję :-)
UsuńRyba na parze
OdpowiedzUsuńRybę chyba dziś zjeść muszę,
Więc na parze ją uduszę,
Dodam zioła i cytrynę,
Wiesz, mam uśmiechniętą minę,
Takie danie mi smakuje,
Już aromat rybki czuję.
ABLA ( 15 lutego 2013 )
Wiersze dla odprężenia
OdpowiedzUsuńJeśli zechcesz odpocząć,
Od garów i gotowania,
Zajrzyj do mego bloga,
Nikt przecież nie wzbrania,
Poćwiczyć szare komórki,
Poczytać dla odprężenia,
Później znów z chęcią wrócisz,
Do garów, do pichcenia.
ABLA ( 16 lutego 2013 )
Mój blog: www.abla-blog.pl
Pozdrawiam Alicja
Jak miło, dziękuję :-)
Usuńsuper przepisy nie wiem jak się robi zakwas na pyszny chleb
OdpowiedzUsuńZajmę się tym może jeszcze dziś :-)
UsuńDanuta
OdpowiedzUsuńWitaj Doroto!Prosiłaś niedawno o przepisy z Australii, jeżeli jesteś jeszcze zainteresowana to napiszę na Twoim blogu lub na adres mailowy.
OdpowiedzUsuńJeszcze tych dań nie robiłam bo dzisiaj dostałam dopiero poczta mailową
od kogoś kto tam długo mieszkał.Są to przepisy na: przystawkę , danie główne i deser. Pozdrawiam Alicja - ABLA ( ta od wierszy )
Alicjo jest mi niezmiernie miło że zajęłaś się moja prośbą.Fascynuje mnie Australia a mało jest przepisów rdzennie australijskich bo sporo to naleciałości.
UsuńBardzo proszę przyślij mi na maila te przepisy ok?
Dziękuje pięknie:-)
Wczoraj zrobiłam na obiad kaczkę z jabłkami i pomarańczą,
OdpowiedzUsuńgarnka rzymskiego nie mam , upiekłam w rękawie foliowym -
była pycha. Pozdrawiam Alicja
Nie wazne jak ważne że pyszna była :-)
UsuńDoroto, strasznie duzo tych przepisów i wszystkie apetyczne, ale co byś poleciła do zrobienia na tradycyjnego 8 marca tak aby mogl to wykonac tata z synem, czyli wiesz ... cos pysznego i łatwego :), najlepiej cos z owoców morza, nie za ostre raczej na slodko... please help, mamy kuchnie dla siebie w caly sobotni poranek.
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa, zaraz zaradzimy.
UsuńDanie na 8 marca:
OdpowiedzUsuńRisotto z krewetkami
Samo risotto zrób według przepisu:
http://doowa.blogspot.com/2013/02/risotto-z-grzybami.html
Krewetki natomiast jakieś 250 g zamarynuj na 2 godziny w :
sos sojowy 2 łyżki, olej lub oliwa 4 łyżki, ząbek czosnku, pęczek natki.
Potem tylko usmaż je oliwie po 2 minuty z każdej strony i wrzuć razem ze składnikami marynaty do ryżu.
Zagotuj i gotowe.
Jak masz jeszcze jakieś pytania -odpowiem :-)
dzieki, zobaczymy co z tego wyjdzie :).
OdpowiedzUsuńSzpinakowe kluski Shreka
OdpowiedzUsuńDzieci nie lubią szpinaku,
Jak ich przekonać do smaku
Warzywa, nazwa którego
Zniechęciła niejednego
Malucha, zwłaszcza w przedszkolu,
Gdzie szpinak bywa na stole,
Na obiad lub podwieczorek.
Szybciutko przepisy biorę,
I szukam czegoś nowego,
Smacznego jeszcze do tego,
Pożywne danie być musi,
Małego człowieczka skusi,
I najpierw ściągnie jego wzrok,
A to już będzie pierwszy krok.
Prawie wszystkie małe dzieci,
Uwielbiają kluski przecież,
Szpinak w kluskach więc umieszczę,
Przepis na te kluski streszczę:
Szklanka mąki żytniej, woda,
Tej razowej, pszennej dodać,
Jedno jajko, trochę soli,
Pieprz i czosnek, jak ktoś woli,
Wszystko zmieszać ze szpinakiem,
Takie kluski zjesz ze smakiem.
Wodę w garnku zagotujesz,
Czy już smaczek klusek czujesz?
Łyżką kładziesz porcje ciasta,
Gdy gotowe dodasz masła,
Lub cebulkę ze skwarkami,
A kluski? Oceńcie sami.
Ktoś zapyta: skąd ich nazwa,
Kluski Shreka się znalazła?
Jak wiadomo wszystkim dzieciom,
Shrek zielony jest, a przecież,
Kluski mają też ten kolor,
Od szpinaku kolor biorą.
Szpinak dobry trzeba wybrać,
Dodatkami kluski przybrać,
Zamiast ciastek zjedzą dzieci,
Takie kluski smaczne przecież.
ABLA ( 10 marca 2013 )
Super propozycja Alicjo :-)
UsuńKapitalna strona ponurkuję tutaj troszeczkę.
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
Usuńja chciałam tylko skromnie napisać " UWIELBIAM CIĘ KOBIETO "
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Marta
Bardzo dziękuje Marto, miło mi :-)
UsuńJa również pozdrwiam
Świetny blog, ale czegoś w nim brakuje.. Takiej typowej kuchni staropolskiej. Czy można liczyć na coś np z dziczyzny, albo na przepis na jakieś fajne szlacheckie wino?
OdpowiedzUsuńWitam Cię Anonimie, zawsze mnie uczono że jak sie wydaje opinie o kimś lub czymś to należy sie przedstawić.
UsuńNiestety dziczyzny na moim blogu nie ma i mało prawdopodobne aby była- czemu? moja słodka tajemnica.
A wino to co ? mam Cie uczyć jak robić szlacheckie wino? przepisy na kilka win jest na blogu i dla mnie sa one bardzo szlacheckie.
Nie szkałeś więc skąd możesz o tym wiedzieć.
Kilka przepisów wynalazłam na święta.Na bank zrobię śledzie.Tylko...nie wiem jeszcze jakie, bo jest tu ich trochę! Uściski i pozdrowienia. Ewa :)
OdpowiedzUsuńWybierz według własnych smaków, pozdrawiam.
Usuńależ jest wędzarka domowa na stronie www.edisonx.com w której bez wydzielania dymu na zewnątrz uwędzimy jak na działce czy w wędzarni przemysłowej,
OdpowiedzUsuńDziękuje Zbigniewie za info.
UsuńWitam Pani Doroto, świetny blog. Bardzo inspirujący. Mam jednak straszny kłopot. Jakieś 3-4 lata temu znalazłam u Pani przepis na pyszny, szybki chleb. Bez zakwasu, z dodatkiem ziół. Miałam go w moich ulubionych, jednak komputer mi padł. A teraz nie mogę w tej mnogości przepisów go odnaleźć. Proszę mi pomóc. Pozdrawiam serdecznie. Dorota.
OdpowiedzUsuńMiło mi słyszeć tyle ciepłych słów.
UsuńTrudno teraz mi odnaleźć ale będę szukała, chwila cierpliwości.
Odszukam i tutaj podam link.
Pozdrawiam.
Pierwszy: http://doowa.blogspot.com/search?q=Najprostszy+chlebek+z+bazyli%C4%85+i+suszem+pomidorowym
Usuńhttp://doowa.blogspot.com/2012/12/chleb-z-ziarnami.html
http://doowa.blogspot.com/2013/05/chleb-z-zioami.html
http://doowa.blogspot.com/2013/11/chleb-zytni-na-drozdzach.html
To kilka linków a jeśli to nie te to podaj więcej szczegółów, jaka mąka, czy drożdże suche czy świeże, mam dużo chlebków z ziołami.
Cudny blog , będę zaglądała częściej . Proszę o przepisy z kuchni niemieckiej.
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam ponownie. Kilka przepisów kuchni niemieckiej jest na blogu, szukaj pod etykietą kuchnia niemiecka.
UsuńDziekuję :) rozglądam sie .
UsuńPozdrawiam.
Usuńno i zostałam 500 obserwatorem!!!!!!:):):
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zostaję tu by podpatrywać i czerpać:)
Miło mi, dziękuję i zapraszam do buszowania po blogu, będzie mi bardzo miło.
OdpowiedzUsuńDorotko, jestes prawdziwa czarodziejka i Twoje gotowanie i podroze bardzo mnie inspiruja. Pozdrawiam serdecznie z Kanady! Beata
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło Beato że z tak dalekiego świata do mnie zaglądasz. Może jakieś inspiracje dań z Kanady mi podrzucisz do wykonania? Pozdrawiam.
Usuńa no ni ma anonima i niech nie będzie, opuść sobie będziesz zdrowsza - ja 1 raz na Twoim blogu, faktycznie ciekawe przepisy, warte uwagi. Cieszy mnie to, że ktoś tak jak ja lubi eksperymentować w kuchni brawo!!!
OdpowiedzUsuńCo mam odpuścić bo chyba blondynka jestem i nie rozumiem? całkiem zdrowa jestem, nie narzekam. Napiszę podobnie: cieszy mnie to że ktoś tak jak ja lubi eksperymentować w kuchni.Dodam że jest dużo takich osób.
Usuńhttps://www.mojemaleczarowanie.pl/2019/05/zapomniane-dwory-woj-wielkopolskiego.html
OdpowiedzUsuńGood morning,
I am living in France and I was in this orphelinat when I was young, you are talking of a beautiful monument, but this has been an horible place where young children were very badly treated…
Michel BALOUZET, was born in Turek and was leaving ther from 1985 to 1991 bafore I was adopted.
Przykro mi że spotkało Cię tyle nieszczęścia w Domu Dziecka który był w tym dworku.
UsuńPozdrawiam i cieszę się że z tak daleka a dojrzałeś mój post o tym dworze. Może coś więcej pamiętasz? Michael? Pozdrawiam/
Od lat meczy meza alergia i kolezanka mi Twoj blog podsunela.Jutro ide szukac pylku pszczelego....Jak zaczelam buszowac tu u Ciebie,to zapomnialam,ze wypadaloby rodzince jakis obiad ugotowac 😆...pieknie tu u Ciebie,wiec bede stalym gosciem...pozdrawiam goraco z Niemiec,choc za oknem 11 stopni i pada...wiosna o nas zapomniala?
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo ale jak masz na imię? Pozdrawiam i zapraszam stałego gościa.
UsuńOd lat meczy meza alergia i kolezanka mi Twoj blog podsunela.Jutro ide szukac pylku pszczelego....Jak zaczelam buszowac tu u Ciebie,to zapomnialam,ze wypadaloby rodzince jakis obiad ugotowac ��...pieknie tu u Ciebie,wiec bede stalym gosciem...pozdrawiam goraco z Niemiec,choc za oknem 11 stopni i pada...wiosna o nas zapomniala? Anna Maria
OdpowiedzUsuńHej Anna Maria, miło mi i w razie pytań pisz, odpowiem w miarę możliwości.
UsuńPodziwiam za talent kulinarny... Świetny blog! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i zapraszam do buszowania na nim. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.