Pomysł na tę zapiekankę zaczerpnęłam od Jamiego Olivera z którejś jego książki. Potrzebujecie do zapiekanki ciasto filo i patelnię którą można włożyć do piekarnika. A poza tym zapiekanka jest przepyszna, ładnie wygląda i smakuje każdemu więc popróbujcie koniecznie.
Zapiekanka warzywna z ciastem filo - przepis
Zapiekanka warzywna z ciastem filo składniki: 4 porcje
- mały por
- 1 długa papryka pomarańczowa
- 1 długa papryka żółta
- 1 długa papryka fioletowa
- 1 długa papryka czerwona
- 200 g papryczek padron
- 1/4 kiszonej cytryny
- 10 - 12 sztuk pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- mała cukinia
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- 4 płaty ciasta filo
- keczup do posmarowania ciasta - 4 łyżki
- 3 łyżki wody
- Pokroiłam w krążki wszystkie papryczki, padrony wraz z ziarenkami, pora również w krążki, pieczarki w półplasterki.
- Na patelni żeliwnej rozgrzałam oliwę i po kolei zaczynając od pora podsmażyłam warzywa.
- Trwa to około 10 minut.
- Potem wlałam sos sojowy, dodałam sól i pieprz, podsmażałam jeszcze 5 minut.
- Teraz zajęłam się ciastem filo.
- Keczup wymieszałam z wodą.
- Rozłożyłam płat ciasta i przekroiłam go na pół, posmarowałam ciasto keczupem i zwinęłam płat w sakiewkę.
- Sakiewki wciskałam w warzywa jedną obok drugiej czyli wyszło ich 8 i wstawiłam patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół na 15 minut aby ciasto się zapiekło.
- Gotowe.
Przepis według pomysłu Jamie Oliver
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.