Zaraz jak wojna na Ukrainie wybuchła dużo rozmawialiśmy w pracy z naszymi Ukraińcami którzy już jakiś czas w Polsce byli. I tak oto stałam się posiadaczką przepisu na ukraińskie ciasto które króluje na ich stołach podczas Wielkanocy. O Pasce opowiadała mi moja koleżanka Halinka i postanowiłam upiec gdyż nie jest to trudny wypiek. Pasca jest ciastem drożdżowym ale bardzo mocno wyrośniętym w którym jest mnóstwo bakalii, jeśli jednak ktoś nie lubi bakalii może być bez. Zachęcam do upieczenia na Wielkanoc bo jest przepyszne.
Tradycyjne ciasto Wielkanocne na Ukrainie - ukraińska Paska - Українська паска - przepis
Tradycyjne ciasto Wielkanocne na Ukrainie - ukraińska Paska - Українська паска składniki: tortownica 24 cm:
- 450 g mąki pszennej z dużą zawartością białka
- 30 g świeżych drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 90 g drobnego cukru
- 2 jaja
- 60 g rozpuszczonego masła i schłodzonego do temperatury pokojowej
- szczypta soli
- 1 laska wanilii - same ziarenka
Dodatkowo:
- 70 g suszonej żurawiny
- 60 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Do posmarowania ciasta:
- 1 żółtko
- odrobina mleka
Tradycyjne ciasto Wielkanocne na Ukrainie - ukraińska Paska - Українська паска przygotowanie:
- Drożdże wymieszałam z łyżką mąki, łyżką cukru i odrobina mleka na papkę i odstawiłam na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam cukier, jaja, resztę składników oprócz masła i bakalii i wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
- Wtedy wlewałam powoli masło tak aby się wchłonęło w ciasto.
- Teraz wyrabiałam ciasto aż przestało się przyklejać do ścianek naczynia.
- Teraz odłożyłam kawałek ciasta na warkocz na górze a do reszty dodałam bakalie.
- Oba ciasta odłożyłam do wyrastania na 60 minut.
- Wymieszałam aby bakalie rozeszły się po całym cieście.
- Formę nasmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą i wyłożyłam ciasto z bakaliami.
- Z pozostawionej części ciasta uplotłam warkocz i ułożyłam go na środku ciasta i pozostawiłam do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.
- Przed pieczeniem posmarowałam babkę żółtkiem wymieszaną z mlekiem.
- Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C z opcją grzania góra/dół ok. 45 minut.
- Gdyby zbyt mocno przypiekało się, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową.
- Po upieczeniu odczekałam 10 minut, wyjęłam ciasto z formy i ostudziłam na kratce.
- Pachnie bardzo mocno, ostrzegam.
Przepis od Gosi
2 komentarze
Wspaniałe ciasto! I zapewne długo pozostaje świeże :-)
OdpowiedzUsuńPowiem ci że nie wiem bo nigdy tyle nie leży, pozdrawiam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.