poniedziałek, 14 kwietnia 2025

Tradycyjne ciasto Wielkanocne na Ukrainie - ukraińska Paska - Українська паска

 Zaraz jak wojna na Ukrainie wybuchła dużo rozmawialiśmy w pracy z naszymi Ukraińcami którzy już jakiś czas w Polsce byli. I tak oto stałam się posiadaczką przepisu na ukraińskie ciasto które króluje na ich stołach podczas Wielkanocy. O Pasce opowiadała mi moja koleżanka Halinka i postanowiłam upiec gdyż nie jest to trudny wypiek. Pasca jest ciastem drożdżowym ale bardzo mocno wyrośniętym w którym jest mnóstwo bakalii, jeśli jednak ktoś nie lubi bakalii może być bez. Zachęcam do upieczenia na Wielkanoc bo jest przepyszne. 
Tradycyjne ciasto Wielkanocne na Ukrainie - ukraińska Paska - Українська паска - przepis

Tradycyjne ciasto Wielkanocne na Ukrainie - ukraińska Paska - Українська паска składniki: tortownica 24 cm:
  • 450 g mąki pszennej z dużą zawartością białka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 90 g drobnego cukru
  • 2 jaja
  • 60 g rozpuszczonego masła i schłodzonego do temperatury pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 laska wanilii - same ziarenka
Dodatkowo:
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 60 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Do posmarowania ciasta:
  • 1 żółtko
  • odrobina mleka

Tradycyjne ciasto Wielkanocne na Ukrainie - ukraińska Paska - Українська паска przygotowanie:
  • Drożdże wymieszałam z łyżką mąki, łyżką cukru i odrobina mleka na papkę i odstawiłam na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam cukier, jaja, resztę składników oprócz masła i bakalii i wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
  • Wtedy wlewałam powoli masło tak aby się wchłonęło w ciasto.
  • Teraz wyrabiałam ciasto aż przestało się przyklejać do ścianek naczynia.
  • Teraz odłożyłam kawałek ciasta na warkocz na górze a do reszty dodałam bakalie.
  • Oba ciasta odłożyłam do wyrastania na 60 minut.
  • Wymieszałam aby bakalie rozeszły się po całym cieście.
  • Formę nasmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą i wyłożyłam ciasto z bakaliami.
  • Z pozostawionej części ciasta uplotłam warkocz i ułożyłam go na środku ciasta i pozostawiłam do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.
  • Przed pieczeniem posmarowałam babkę żółtkiem wymieszaną z mlekiem.
  • Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C z opcją grzania góra/dół ok. 45 minut. 
  • Gdyby zbyt mocno przypiekało się, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. 
  • Po upieczeniu odczekałam 10 minut, wyjęłam ciasto z formy i ostudziłam na kratce.
  • Pachnie bardzo mocno, ostrzegam.
Smacznego
Przepis od Gosi

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger