Takie danie na dziś proponuję na wasze talerze bo na moim to już pusto. Zrobię sobie za niedługo znowu bo danie jest naprawdę pysznie. Pulpeciki mięsne i do nich makaron i ten pyszny porowy sos. To jest tak dobre że będziecie chcieli więcej, zapewniam.
Spaghetti z pulpecikami w sosie porowym - przepis
Spaghetti z pulpecikami w sosie porowym składniki:
- 250 g suchego makaronu spaghetti
Pulpety:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 1 jajo
- 1/2 czerstwej bułki namoczonej w wodzie
- sól morska
- pieprz czarny
- słodka papryka
- 1 gałązka mięty
- bułka tarta do obtaczania
- oliwa do smażenia
Sos porowy:
- 1 duży por
- oliwa do smażenia
- 400 ml śmietanki 30 %
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- Najpierw namoczyłam bułkę w wodzie, potem ją odcisnęłam i włożyłam do mięsa.
- Dodałam jajo, przyprawy i posiekaną miętę, wyrobiłam na jednolita masę.
- Z masy mięsnej zrobiłam małe kulki - pulpety i obtoczyłam je w bułce tartej.
- Potem podsmażyłam na oliwie ze wszystkich stron.
- Pora drobno posiekałam, podsmażyłam na oliwie, zalałam śmietanką, zagotowałam.
- Dodałam wszystkie przyprawy i wlałam bulion, zagotowałam.
- Do sosu włożyłam pulpety i na maleńkim ogniu poddusiłam je.
- Spaghetti ugotowałam w osolonej wodzie i wymieszałam z resztą.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.