środa, 23 kwietnia 2025

Spaghetti z pulpecikami w sosie porowym

 Takie danie na dziś proponuję na wasze talerze bo na moim to już pusto. Zrobię sobie za niedługo znowu bo danie jest naprawdę pysznie. Pulpeciki mięsne i do nich makaron i ten pyszny porowy sos. To jest tak dobre że będziecie chcieli więcej, zapewniam. 
Spaghetti z pulpecikami w sosie porowym - przepis

Spaghetti z pulpecikami w sosie porowym składniki:
  • 250 g suchego makaronu spaghetti
Pulpety:
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 1 jajo
  • 1/2 czerstwej bułki namoczonej w wodzie
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • słodka papryka
  • 1 gałązka mięty
  • bułka tarta do obtaczania
  • oliwa do smażenia
Sos porowy:
  • 1 duży por
  • oliwa do smażenia
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
Spaghetti z pulpecikami w sosie porowym przygotowanie:
  • Najpierw namoczyłam bułkę w wodzie, potem ją odcisnęłam i włożyłam do mięsa. 
  • Dodałam jajo, przyprawy i posiekaną miętę, wyrobiłam na jednolita masę. 
  • Z masy mięsnej zrobiłam małe kulki - pulpety i obtoczyłam je w bułce tartej.
  • Potem podsmażyłam na oliwie ze wszystkich stron.
  • Pora drobno posiekałam, podsmażyłam na oliwie, zalałam śmietanką, zagotowałam.
  • Dodałam wszystkie przyprawy i wlałam bulion, zagotowałam.
  • Do sosu włożyłam pulpety i na maleńkim ogniu poddusiłam je.
  • Spaghetti ugotowałam w osolonej wodzie i wymieszałam z resztą.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger