niedziela, 27 kwietnia 2025

Pieczony bakłażan i jogurt z fetą

Przepis na to cudo pochodzi z książki Sami Tamimi i Tary Wigley "Palestyna". Ta książka jest mnóstwem inspiracji dla mnie i polecam ją. Danie które dziś proponuje może być podawane jako samodzielne danie ale także jako główny posiłek, zależy to od apatytu zjadających. Według autorów danie można przygotować dzień wcześniej, włącznie z sosem a na drug dzień tylko podgrzać. Ja powiem tylko że bakłażan tak podany jest aż słodki i magiczny, spróbujcie koniecznie.
Pieczony bakłażan i jogurt z fetą - przepis

Pieczony bakłażan i jogurt z fetą składniki - 4 porcje
  • 4 średnie bakłażany
  • 60 ml oliwy
  • 20 łuskanych niesolonych pistacji
  • 5 g liści mięty - kilka gałązek
  • 5 gałązek koperku
  • 1/4 płatków chili Aleppo
  • sól morska
  • pieprz czarny
Jogurt z fetą:
  • 10 ml tłustego mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 75 g fety pokruszonej
  • 300 g jogurtu greckiego

Pieczony bakłażan i jogurt z fetą przygotowanie:
  • Bakłażany wraz ze skórka pokroiłam w cząstki wzdłuż owocu.
  • Z każdego powstało 6 cząstek.
  • W dużej misce wymieszałam oliwę, sól i pieprz i natarłam tą mieszanką bakłażany.
  • Ułożyłam bakłażany na blaszce do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 przez 30 minut.
  • Odstawiłam d przestygnięcia.
  • Jogurt wymieszałam z pokruszoną fetą, solą i sokiem z cytryny i ubijałam trzepaczką aż feta prawie całkiem się rozpadła.
  • Orzechy podpiekłam na suchej patelni, wystudziłam.
  • Na talerzu ułożyłam cząstki bakłażana, polałam sosem, posypałam posiekaną mięta i koperkiem oraz chili z Aleppo a na koniec posiekanymi orzechami.
Smacznego
Przepis kuchni Palestyny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger