Ależ on jest dobry i dlatego zachęcam już dziś do zrobienia i zapewniam że mimo wielu smakołyków na stole, mazurek znika szybko. Jest prosty w wykonaniu więc nie musicie rezerwować dużo czasu na jego zrobienie. Miłośnicy chałwy niech już podskakują bo przepadną z kretesem. Polecam.
Mazurek chałwowy - przepis
Mazurek chałwowy składniki: forma 25 cm
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej T 650
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
Krem chałwowy:
- 250 g mascarpone
- 100 g chałwy waniliowej
- 100 g białej czekolady
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
- 200 g konfitury z wiśni lub z czarnej porzeczki
- Składniki na ciasto wrzuciłam do malaksera i wyrobiłam szybko kruche ciasto.
- Można je zagnieść oczywiście ręcznie.
- Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam do lodówki na 60 minut.
- Po tym czasie wyjęłam ciasto i rozwałkowałam na placek taki aby wylepić nim dno i boki formy do tarty.
- Wylepioną ciastem formę ponownie wstawiłam do lodówki na 60 minut.
- Ciasto nakłułam widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
- Potem ciasto wystudziłam.
- Teraz można zrobić krem czyli do małego garnuszka wrzuciłam mascarpone, kawę i pokruszoną chałwę i zaczęłam podgrzewać.
- Ciągle mieszałam aby powstał jednolity krem.
- Jak mieszanką się rozpuściłam wrzuciłam połamaną na kawałeczki białą czekoladę.
- Jak czekolada się rozpuściła wymieszałam i pozostawiłam do wystygnięcia.
- Na cieście rozsmarowałam konfiturę z czarnej porzeczki a na niej krem chałwowy.
- Udekorowałam mazurek małymi czekoladowymi jajeczkami. i wstawiłam do lodówki aby krem się ściągnął.
- Teraz już można pokroić.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.