sobota, 12 kwietnia 2025

Mazurek chałwowy

 Ależ on jest dobry i dlatego zachęcam już dziś do zrobienia i zapewniam że mimo wielu smakołyków na stole, mazurek znika szybko. Jest prosty w wykonaniu więc nie musicie rezerwować dużo czasu na jego zrobienie. Miłośnicy chałwy niech już podskakują bo przepadną z kretesem. Polecam.
Mazurek chałwowy - przepis

Mazurek chałwowy składniki: forma 25 cm
Ciasto:
  • 180 g mąki pszennej T 650
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
Krem chałwowy:
  • 250 g mascarpone
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 100 g białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
  • 200 g konfitury z wiśni lub z czarnej porzeczki

Mazurek chałwowy przygotowanie:
  • Składniki na ciasto wrzuciłam do malaksera i wyrobiłam szybko kruche ciasto.
  • Można je zagnieść oczywiście ręcznie.
  • Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam do lodówki na 60 minut.
  • Po tym czasie wyjęłam ciasto i rozwałkowałam na placek taki aby wylepić nim dno i boki formy do tarty.
  • Wylepioną ciastem formę ponownie wstawiłam do lodówki na 60 minut.
  • Ciasto nakłułam widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
  • Potem ciasto wystudziłam.
  • Teraz można zrobić krem czyli do małego garnuszka wrzuciłam mascarpone, kawę i pokruszoną chałwę i zaczęłam podgrzewać.
  • Ciągle mieszałam aby powstał jednolity krem.
  • Jak mieszanką się rozpuściłam wrzuciłam połamaną na kawałeczki białą czekoladę. 
  • Jak czekolada się rozpuściła wymieszałam i pozostawiłam do wystygnięcia.
  • Na cieście rozsmarowałam konfiturę z czarnej porzeczki a na niej krem chałwowy.
  • Udekorowałam mazurek małymi czekoladowymi jajeczkami. i wstawiłam do lodówki aby krem się ściągnął.
  • Teraz już można pokroić.
Smacznego

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger