Mawiają że w prostocie siła i ten cytat tutaj sprawdza się w 100 %. Bo tak tu mało składników a takie to danie pyszne. Inspiracją była książka "Palestyna" Sami Tamimi i Tary Wigley. Ponieważ danie jest proste to i skłądników ma niewiele i nie będziemy się tu rozgadywać tylko gotujemy, zapraszam.
Makaron z jogurtem, bułką tartą i pietruszką - przepis
Makaron z jogurtem, bułką tartą i pietruszką składniki:
- 75 g oliwy
- 65 g masła
- 40 g bułki tartej
- 15 g natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- 60 g pinioli - dałam orzechy laskowe
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 500 g jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu mielonego
- 500 g makaronu orecchiette lub penne
- sól morska
- pieprz czarny
- gałązka bazylii
- Na patelni rozgrzałam oliwę i masło po łyżce, wrzuciłam bułkę tartą, sól i pieprz i podsmażałam aż stała się rumiana.
- Dodałam na patelnię posiekana natkę pietruszki i płatki chili, smażyłam 3 minuty.
- Odstawiłam bułkę na bok.
- Na reszcie masła podsmażyłam orzechy laskowe aż się zrumieniły, dzieje się to bardzo szybko więc proszę uważać.
- Podpieczone piniole posypałam papryka wędzoną.
- W garnku lub dużej misce dokładnie wymieszałam jogurt, przeciśnięty czosnek, kminem i pozostałą oliwą.
- Ugotowałam makaron al'dente, odcedziłam ale zostawiłam ok. 60 ml wody z pod gotowania.
- Przełożyłam makaron do jogurtu, wlałam wodę i dokładnie wymieszałam.
- Na talerzu polałam piniolami z masłem, posypałam bułka tartą i posypałam listami bazylii.
Przepis kuchni palestyńskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.