wtorek, 29 kwietnia 2025

Makaron z jogurtem, bułką tartą i pietruszką

Mawiają że w prostocie siła i ten cytat tutaj sprawdza się w 100 %. Bo tak tu mało składników a takie to danie pyszne. Inspiracją była książka "Palestyna" Sami Tamimi i Tary Wigley. Ponieważ danie jest proste to i skłądników ma niewiele i nie będziemy się tu rozgadywać tylko gotujemy, zapraszam.
Makaron z jogurtem, bułką tartą i pietruszką - przepis

Makaron z jogurtem, bułką tartą i pietruszką składniki:
  • 75 g oliwy
  • 65 g masła
  • 40 g bułki tartej
  • 15 g natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
  • 60 g pinioli - dałam orzechy laskowe
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu mielonego
  • 500 g makaronu orecchiette lub penne
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • gałązka bazylii
Makaron z jogurtem, bułką tartą i pietruszką przygotowanie:
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i masło po łyżce, wrzuciłam bułkę tartą, sól i pieprz i podsmażałam aż stała się rumiana.
  • Dodałam na patelnię posiekana natkę pietruszki i płatki chili, smażyłam 3 minuty.
  • Odstawiłam bułkę na bok.
  • Na reszcie masła podsmażyłam orzechy laskowe aż się zrumieniły, dzieje się to bardzo szybko więc proszę uważać.
  • Podpieczone piniole posypałam papryka wędzoną.
  • W garnku lub dużej misce dokładnie wymieszałam jogurt, przeciśnięty czosnek, kminem i pozostałą oliwą.
  • Ugotowałam makaron al'dente, odcedziłam ale zostawiłam ok. 60 ml wody z pod gotowania.
  • Przełożyłam makaron do jogurtu, wlałam wodę i dokładnie wymieszałam.
  • Na talerzu polałam piniolami z masłem, posypałam bułka tartą i posypałam listami bazylii.
Smacznego
Przepis kuchni palestyńskiej

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger