Kurczak Pollo Asado - kurczak po meksykańsku - przepis
Kurczak Pollo Asado - kurczak po meksykańsku składniki:
- 1 kurczak cały - miałam taki 1650 g
Marynata:
- 1 łyżka pasty z achiote - meksykańska pasta
- ok. 50 ml oliwy z oliwek
- sok z 1 limonki
- sok z 2 pomarańczy - potrzebne jest ok. 1/4 szklanki soku
- 1 mała cebula lub 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryczki chipotle
- pieprz czarny mielony
- sól morska ok. 1 łyżeczki
Zamiast pasty achiote można użyć mieszanki:
- 2 łyżki papryki niewędzonej
- 1 łyżka białego octu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki goździków
Kurczak Pollo Asado - kurczak po meksykańsku przygotowanie:
- Wszystkie składniki na marynatę wymieszałam.
- Kurczaka przekroiłam wzdłuż kręgosłupa i rozpłaszczyłam tak jak na zdjęciach.
- Włożyłam mięso do miski i natarłam ją marynatą.
- Teraz trzeba zostawić mięso do zamarynowania na minimum 4 godziny a najlepiej na 24 godziny.
- Wstawiłam mięso do lodówki.
- Przed grillowaniem wyjęłam 30 minut wcześniej z lodówki aby się ocieplił.
- I teraz tak: nagrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół, ułożyłam kurczaka na kratce skórką do dołu i wstawiłam blachę do piekarnika na ok. 30 minut.
- Potem przewróciłam kurczaka skórką do góry i piekłam jeszcze 45 minut.
- Na końcu przełączyłam opcje w piekarniku na super grilla i zrumieniłam skórkę przez 10 minut.
- Kurczaka podałam z salsą ananasową z poprzedniego przepisu, polecam
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.