piątek, 11 kwietnia 2025

Kurczak Pollo Asado - kurczak po meksykańsku

Grillowany kurczak na naszym stole zawsze jest mile widziany.  A jeśli dodatkowo jest tak aromatyczny i pyszny to już miód na serce. Hiszpańskie słowo „pollo” przetłumaczone na polski oznacza „kurczak”, a asado oznacza „pieczony” lub „grillowany”, więc pollo asado oznacza pieczonego lub grillowanego kurczaka. Jednak Pollo Asado to nie byle jaki grillowany kurczak. Jest tak pyszny i aromatyczny że każdy powinien go spróbować. Do kurczaka podałam salsę ananasową na która przepis macie w poprzednim poście. Jest pyszny, jest przepyszny.
Kurczak Pollo Asado - kurczak po meksykańsku - przepis
Kurczak Pollo Asado - kurczak po meksykańsku składniki:
  • 1 kurczak cały - miałam taki 1650 g
Marynata:
  • 1 łyżka pasty z achiote - meksykańska pasta
  • ok. 50 ml oliwy z oliwek
  • sok z 1 limonki
  • sok z 2 pomarańczy - potrzebne jest ok. 1/4 szklanki soku
  • 1 mała cebula lub 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryczki chipotle
  • pieprz czarny mielony
  • sól morska ok. 1 łyżeczki
Zamiast pasty achiote można użyć mieszanki:
  • 2 łyżki papryki niewędzonej
  • 1 łyżka białego octu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki goździków

Kurczak Pollo Asado - kurczak po meksykańsku przygotowanie:
  • Wszystkie składniki na marynatę wymieszałam.
  • Kurczaka przekroiłam wzdłuż kręgosłupa i rozpłaszczyłam tak jak na zdjęciach.
  • Włożyłam mięso do miski i natarłam ją marynatą.
  • Teraz trzeba zostawić mięso do zamarynowania na minimum 4 godziny a najlepiej na 24 godziny.
  • Wstawiłam mięso do lodówki.
  • Przed grillowaniem wyjęłam 30 minut wcześniej z lodówki aby się ocieplił.
  • I teraz tak: nagrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół, ułożyłam kurczaka na kratce skórką do dołu i wstawiłam blachę do piekarnika na ok. 30 minut.
  • Potem przewróciłam kurczaka skórką do góry i piekłam jeszcze 45 minut.
  • Na końcu przełączyłam opcje w piekarniku na super grilla i zrumieniłam skórkę przez 10 minut.
  • Kurczaka podałam z salsą ananasową z poprzedniego przepisu, polecam

Smacznego
Przepis kuchni meksykańskiej

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger