Dobra, pożywna zupa zawsze mile widziana jest w naszym domu, na naszym stole. Lubicie zupy czy raczej jesteście team II dania? Dobra pożywna zupa zaspokoi nasze zapotrzebowania na energię na kilka godzin. Aromat tej zupy roznosi się po całym domu i wszyscy pytają? długo jeszcze? Zapraszam do kuchni.
Zupa zbójecka - przepis
Zupa zbójecka składniki:
- 300 wędzonego boczku
- 200 g kiełbasy dobrze uwędzonej
- 200 g podgrzybków - miałam mrożone
- 200 g pieczarek
- 100 g grzybów suszonych
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 100 ml śmietanki 30 %
- 2 cebule
- 1 pęczek szczypiorku
- pieprz czarny
- tymianek
- słodka czerwona papryka
- 3 liście laurowe
- sól morska
- ok. 1000 ml wody od moczenia grzybów
- Namoczyłam grzyby suszone na 2 godziny, po czym pokroiłam je w paski.
- Pokroiłam w kostkę boczek i wysmażyłam go na suchej patelni.
- Dodałam do niego posiekaną cebulę, podsmażyłam.
- Dodałam potem na patelnię pokrojone w paski grzyby, sól, łyżkę papryki czerwonej, łyżkę tymianku, liście laurowe i chwile smażyłam.
- Kiełbasę pokroiłam w kostkę i dodałam na patelnię.
- Smażyłam chwilę i wlałam wodę z grzybów.
- Gotowałam całość ok. 20 minut.
- Na koniec posiekałam szczypiorek, wrzuciłam do zupy.
- Śmietanę wymieszałam z mąką i wlałam do zupy, zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą, tymiankiem i papryką.
- Jest to propozycja kuchni węgierskiej.
Przepis kuchni węgierskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.