Zupa jest pyszna, delikatna i zadziorna w jednym. Zupa jest kremowa, groszek i papryka chrupią w zębach a kremowe małże nadają zupie egzotycznego smaku. Polecam wszystkim wielbicielom owoców morza. Zapraszam.
Zupa z małżami - przepis
Zupa z małżami składniki:
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 długa żółta papryka
- 1 szklanka zielonego groszku
- 275 g gotowanych małż
- 3 marchewki
- 500 ml mleczka kokosowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka grysu chili
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- oliwa do smażenia
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- Szalotkę pokroiłam w półplastry.
- Czosnek pokroiłam w plasterki, paprykę w drobną kostkę.
- Marchewkę obrałam i pokroiłam w plastry.
- W garnku podsmażyłam cebulę, czosnek a potem paprykę i marchew, jakieś 5 minut.
- Potem dodałam przyprawy i jak zaczęły pachnieć dodałam bulion i mleczko kokosowe i gotowałam jeszcze przez 5 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec dodałam małże i groszek i gotowałam jeszcze 2 minuty.
- Gotowe, podałam z ryżem.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.