środa, 5 marca 2025

Zebra - ciasto zwane zebrą

 Kto z was nie pamięta z dzieciństwa ciasta ucieranego zwanego zebrą? Czy pamiętacie jak babcia, mama czy ciocia piekła to ciasto a zapach rozchodził się po całym domu?  U mnie było to tak, babcia sadzała mnie na  krześle, na kolanach miałam makutrę, w ręku pałkę i ucierałam tak długo aż masa była puszysta a babcia powiedziała że dość. To są niezapomniane wspomnienia. Teraz ciasto ukręcę mikserem i jest tak samo pyszne.
Zebra - ciasto zwane zebrą - przepis
Zebra - ciasto zwane zebrą składniki: tortownica 25 cm
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 500 + 2 łyżki
  • 5 jaj
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku rumowego
  • 2 pełne łyżki kakao
Zebra - ciasto zwane zebrą przygotowanie:
  • Najpierw ubiłam pianę z białek z cukrem aż była gęsta i błyszcząca.
  • Dodawałam po 1 żółtku i dalej miksowałam.
  • Teraz dodałam wodę i olej i dalej miksowałam.
  • Następna była mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia. i olejek rumowy.
  • Masę podzieliłam na 2 równe części i do jednej dodałam kakao a do drugiej 2 łyżki mąki.
  • Tortownicę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
  • Teraz są dwie metody albo z obu misek od razu lejemy ciasto na środek tortownicy albo 4 łyżki ciemnego, 4 łyżki jasnego na środek i tak do wyczerpania składników.
  • Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut lub do suchego patyczka.
  • Można zebrę posypać cukrem pudrem.

Smacznego
Przepis z babcinego zeszytu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger