Ona jest pyszna, ona jest widowiskowa, ona nadaje się do pracy, do szkoły czy w miłym towarzystwie w domu 💗 Dobrze by było żeby zrobić ją w słoiczkach czy przezroczystych pojemnikach bo jej warstwy musi być widać. Przepis pochodzi z książki Nidy Degutiene - "Smaki Izraela" a ja ją znalazłam u Oli na blogu. Polecam każdemu.
Sałatka izraelska od Nidy Degutiene - przepis
Sałatka izraelska od Nidy Degutiene składniki: 6 - 8 porcji
- 6 - 8 małych ogórków
- 5 - 6 dojrzałych pomidorów
- 1 - 2 czerwone lub żółte papryki
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki świeżo posiekanej mięty
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- Pomidory przekroiłam na ćwiartki, usunęłam nasiona a miąższ pokropiłam w kosteczkę.
- Ogórki pokroiłam w kostkę.
- Paprykę - u mnie żółta pokroiłam także w kosteczkę.
- Cebulę drobno posiekałam.
- Posiekałam natkę pietruszki i miętę.
- I teraz są dwie opcje albo wszystko wymieszacie w misce, dodacie sól, pieprz i oliwę albo tak jak ja ułożyłam warstwami warzywa posoliłam, skropiłam cytryną i oliwą.
- Pozostawiłam sałatkę na 15 minut aby smaki się połączyły.
Przepis kuchni Izraela od Nidy Degutiene
Inspiracja: Ola
2 komentarze
Rzeczywiście, tak apetycznie wyglądają te warstwy, że zaraz chce się złapać za widelec i ten słoiczek :-)
OdpowiedzUsuńZanurzaj Mamcia zanurzaj i smacznego
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.