czwartek, 13 marca 2025

Sałatka izraelska od Nidy Degutiene

 Ona jest pyszna, ona jest widowiskowa, ona nadaje się do pracy, do szkoły czy w miłym towarzystwie w domu 💗 Dobrze by było żeby zrobić ją w słoiczkach czy przezroczystych pojemnikach bo jej warstwy musi być widać. Przepis pochodzi z książki Nidy Degutiene - "Smaki Izraela" a ja ją znalazłam u Oli na blogu. Polecam każdemu. 
Sałatka izraelska od Nidy Degutiene - przepis

Sałatka izraelska od Nidy Degutiene składniki: 6 - 8 porcji
  • 6 - 8 małych ogórków
  • 5 - 6 dojrzałych pomidorów
  • 1 - 2 czerwone lub żółte papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki świeżo posiekanej mięty
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
Sałatka izraelska od Nidy Degutiene przygotowanie:
  • Pomidory przekroiłam na ćwiartki, usunęłam nasiona a miąższ pokropiłam w kosteczkę.
  • Ogórki pokroiłam w kostkę.
  • Paprykę - u mnie żółta pokroiłam także w kosteczkę.
  • Cebulę drobno posiekałam.
  • Posiekałam natkę pietruszki i miętę. 
  • I teraz są dwie opcje albo wszystko wymieszacie w misce, dodacie sól, pieprz i oliwę albo tak jak ja ułożyłam warstwami warzywa posoliłam, skropiłam cytryną i oliwą.
  • Pozostawiłam sałatkę na 15 minut aby smaki się połączyły.
Smacznego
Przepis kuchni Izraela od Nidy Degutiene
Inspiracja: Ola

2 komentarze

  1. Rzeczywiście, tak apetycznie wyglądają te warstwy, że zaraz chce się złapać za widelec i ten słoiczek :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger