sobota, 15 marca 2025

Rosół drobiowo - wołowy z pieczonego mięsa z domowym makaronem

 Któż z nas nie pamięta jak u babci w niedziele po kościele, tak, tak było szliśmy na obiad do babci i już od progu pachniało pysznym rosołem i natką pietruszki, której zresztą wówczas nie cierpiałam. Miłość do natki przyszła dużo później. Dziś zaproponuję wam bardzo aromatyczny i esencjonalny rosół który gotuję bardzo często a potem robię pasztet. Jedno i drugie ma smak niepowtarzalny i warto spróbować. Aha zapomniałam dodać że robię do tego rosołu zawsze domowy makaron, z nim smakuje najlepiej. No to wyciągajcie z szafek duży garnek i zapraszam do gotowania, będzie smakowicie.
Rosół drobiowo - wołowy z pieczonego mięsa z domowym makaronem - przepis

Rosół drobiowo - wołowy z pieczonego mięsa z domowym makaronem składniki:
Rosół:
  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 2 nogi z kaczki
  • 300 g żeberek wołowych
  • 3 żołądki z indyka
  • 1 suszony prawdziwek lub podgrzybek sporej wielkości
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 goździk
  • 1 mała suszona papryczka chili
  • 1 opalona cebula
  • 4 liście kapusty pekińskiej 4 marchewki
  • 3 pietruszki - korzeń
  • 1 por średniej wielkości
  • 1/2 dużej bulwy selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 średniej białej rzodkwi
  • sól morska
  • natka pietruszki
Makaron:
  • 400 g mąki pszennej t 650
  • 3 jaja
  • 6 - 8 łyżek wody
  • szczypta soli

Rosół drobiowo - wołowy z pieczonego mięsa z domowym makaronem przygotowanie:
Rosół:
  • Najpierw upiekłam mięso.
  • Na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika ułożyłam mięso.
  • Mięso oprószyłam solą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
  • Potem mięso wraz z sokami które z niego wypłynęły wrzuciłam do garnka z zimną wodą.
  • W garnku było 5 litrów wody.
  • Dodałam także grzyby, ziele, pieprz, liście laurowe, goździka, papryczkę chili i wcześniej opaloną na ogniem cebulę.
  • Gotowałam całość przez 60 minut na maleńkim ogniu.
  • Po tym czasie dodałam do garnka liście kapusty, marchew, pietruszkę, seler jeden i drugi, por oraz rzodkiew.
  • Teraz gotowałam na maleńkim ogniu, ma tylko lekko pyrkotać przez 2 godziny.
  • Po tym czasie wyjęłam miękkie mięso na talerz, resztę przecedziłam.
  • Doprawiłam do smaku solą ok. 3 łyżek i dalej gotowałam przez 3 godziny bez przykrycia aby stał się esencjonalny i aromatyczny.
Makaron:
  • Mąkę zagniotłam z solą, jajami i powoli dodawałam wodę aby zagnieść elastyczne i zwarte ciasto, lekko podsypując mąką ale nie za dużo bo makaron będzie twardy.
  • Uformowałam kulę, nakryłam ściereczką i pozostawiłam na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
  • Potem rozwałkowałam ciasto na cienki , bardzo cienki placek, podsypując mąką i zwinęłam go w rulon, który następnie kroiłam na cienki paseczki.
  • Makaron przesypałam mąką i rozsypałam przez palce aby się nie posklejał i pozostawiłam go do przeschnięcia na ok. 60 minut.
  • Po tym czasie gotowałam go partiami w dużej ilości osolonej wody ok. 3 minut od zagotowania.
  • Teraz to już czas na podawanie czyli nałożyłam na talerz makaron, dodałam marchewkę, trochę mięska i natkę pietruszki i zalałam całość rosołek bardzo gorącym.
  • Wszystkie warzywa i mięso wykorzystałam do zrobienia pasztetu ale o tym w najbliższym poście.

Smacznego.
Przepis autorski.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger