Któż z nas nie pamięta jak u babci w niedziele po kościele, tak, tak było szliśmy na obiad do babci i już od progu pachniało pysznym rosołem i natką pietruszki, której zresztą wówczas nie cierpiałam. Miłość do natki przyszła dużo później. Dziś zaproponuję wam bardzo aromatyczny i esencjonalny rosół który gotuję bardzo często a potem robię pasztet. Jedno i drugie ma smak niepowtarzalny i warto spróbować. Aha zapomniałam dodać że robię do tego rosołu zawsze domowy makaron, z nim smakuje najlepiej. No to wyciągajcie z szafek duży garnek i zapraszam do gotowania, będzie smakowicie.
Rosół drobiowo - wołowy z pieczonego mięsa z domowym makaronem - przepis
Rosół drobiowo - wołowy z pieczonego mięsa z domowym makaronem składniki:
Rosół:
- 1 porcja rosołowa z kurczaka
- 2 nogi z kaczki
- 300 g żeberek wołowych
- 3 żołądki z indyka
- 1 suszony prawdziwek lub podgrzybek sporej wielkości
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- 1 goździk
- 1 mała suszona papryczka chili
- 1 opalona cebula
- 4 liście kapusty pekińskiej 4 marchewki
- 3 pietruszki - korzeń
- 1 por średniej wielkości
- 1/2 dużej bulwy selera
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 średniej białej rzodkwi
- sól morska
- natka pietruszki
Makaron:
- 400 g mąki pszennej t 650
- 3 jaja
- 6 - 8 łyżek wody
- szczypta soli
Rosół drobiowo - wołowy z pieczonego mięsa z domowym makaronem przygotowanie:
Rosół:
- Najpierw upiekłam mięso.
- Na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika ułożyłam mięso.
- Mięso oprószyłam solą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
- Potem mięso wraz z sokami które z niego wypłynęły wrzuciłam do garnka z zimną wodą.
- W garnku było 5 litrów wody.
- Dodałam także grzyby, ziele, pieprz, liście laurowe, goździka, papryczkę chili i wcześniej opaloną na ogniem cebulę.
- Gotowałam całość przez 60 minut na maleńkim ogniu.
- Po tym czasie dodałam do garnka liście kapusty, marchew, pietruszkę, seler jeden i drugi, por oraz rzodkiew.
- Teraz gotowałam na maleńkim ogniu, ma tylko lekko pyrkotać przez 2 godziny.
- Po tym czasie wyjęłam miękkie mięso na talerz, resztę przecedziłam.
- Doprawiłam do smaku solą ok. 3 łyżek i dalej gotowałam przez 3 godziny bez przykrycia aby stał się esencjonalny i aromatyczny.
Makaron:
- Mąkę zagniotłam z solą, jajami i powoli dodawałam wodę aby zagnieść elastyczne i zwarte ciasto, lekko podsypując mąką ale nie za dużo bo makaron będzie twardy.
- Uformowałam kulę, nakryłam ściereczką i pozostawiłam na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
- Potem rozwałkowałam ciasto na cienki , bardzo cienki placek, podsypując mąką i zwinęłam go w rulon, który następnie kroiłam na cienki paseczki.
- Makaron przesypałam mąką i rozsypałam przez palce aby się nie posklejał i pozostawiłam go do przeschnięcia na ok. 60 minut.
- Po tym czasie gotowałam go partiami w dużej ilości osolonej wody ok. 3 minut od zagotowania.
- Teraz to już czas na podawanie czyli nałożyłam na talerz makaron, dodałam marchewkę, trochę mięska i natkę pietruszki i zalałam całość rosołek bardzo gorącym.
- Wszystkie warzywa i mięso wykorzystałam do zrobienia pasztetu ale o tym w najbliższym poście.
Smacznego.
Przepis autorski.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.