poniedziałek, 17 marca 2025

Pasztet porosołowy

 Tak go nazywam, porosołowy bo zrobiony jest z resztek rosołowych a raczej z tego co w rosole pływa. Wystarczy to wszystko zmielić, dobrze doprawić i upiec. Do tego pyszny ogórek kiszony i śniadanie czy kolacja gotowe.
Pasztet porosołowy - przepis

Pasztet porosołowy składniki: foremki 12 x 21 cm i 9 x 17 cm
  • 800 g mięsa gotowanego z rosołu mix - u mnie kura, indyk, wołowina, kaczka
Gotowane warzywa mix:
  • 2 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1/2 bulwy ugotowanego selera
  • duży kapelusz podgrzybka - ugotowany
  • 1 szklanka rosołu
  • sól morska
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 jajo
  • bułka tarta na wierzch pasztetu i do formy
  • olej do smarowania formy i na wierzch pasztetu
Pasztet porosołowy przygotowanie:
  • Mięso musi być obrane bez kości - waga samego mięsa.
  • Warzywa i mięso zmieliłam na gładką masę, można to zrobić blenderem.
  • Doprawiłam do smaku przyprawami. 
  • Trzeba ich dodać dużo aby po upieczeniu pasztet był smakowity.
  • Dodałam także szklankę rosołu i wymieszałam.
  • Foremki wysmarowałam olejem, wysypałam bułka tartą i przełożyłam do nich masę pasztetową.
  • Wierzch spryskałam olejem i posypałam bułka tartą.
  • Piekłam pasztety w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 80 minut.
Smacznego
Przepis autorski

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger