Tak go nazywam, porosołowy bo zrobiony jest z resztek rosołowych a raczej z tego co w rosole pływa. Wystarczy to wszystko zmielić, dobrze doprawić i upiec. Do tego pyszny ogórek kiszony i śniadanie czy kolacja gotowe.
Pasztet porosołowy - przepis
Pasztet porosołowy składniki: foremki 12 x 21 cm i 9 x 17 cm
- 800 g mięsa gotowanego z rosołu mix - u mnie kura, indyk, wołowina, kaczka
Gotowane warzywa mix:
- 2 marchewki
- 3 pietruszki
- 1/2 bulwy ugotowanego selera
- duży kapelusz podgrzybka - ugotowany
- 1 szklanka rosołu
- sól morska
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka majeranku
- 1 jajo
- bułka tarta na wierzch pasztetu i do formy
- olej do smarowania formy i na wierzch pasztetu
- Mięso musi być obrane bez kości - waga samego mięsa.
- Warzywa i mięso zmieliłam na gładką masę, można to zrobić blenderem.
- Doprawiłam do smaku przyprawami.
- Trzeba ich dodać dużo aby po upieczeniu pasztet był smakowity.
- Dodałam także szklankę rosołu i wymieszałam.
- Foremki wysmarowałam olejem, wysypałam bułka tartą i przełożyłam do nich masę pasztetową.
- Wierzch spryskałam olejem i posypałam bułka tartą.
- Piekłam pasztety w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 80 minut.
Przepis autorski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.