wtorek, 11 marca 2025

Panzzanella z twarogiem i buraczkami

 Panzzanella to włoska sałatka tzw. czyszczenie lodówki ale podstawą sałatki są grzanki i pyszny winegret. Tym sposobem można ja zrobić wieczorem a rano będzie najpyszniejsza. Tym razem dołożyłam do sałatki twaróg i buraczki. Połączenie wyszło znakomicie.
Panzzanella z twarogiem i buraczkami - przepis
Panzzanella z twarogiem i buraczkami składniki:
  • 2 upieczone buraki
  • 275 twarogu solankowego wędzonego
  • 1/2 białej cebuli
  • 3 duże pomidory
  • 2 szklanki podpieczonych grzanej z ciemnego chleba
Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu z czerwonych winogron
  • 1 łyżka octu basamico
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka musztardy z jalapenio 
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
Panzzanella z twarogiem i buraczkami przygotowanie:
  • Chleb pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni.
  • Buraki upiekłam, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Pokroiłam w piórka cebulę.
  • Pomidory pokroiłam w cząstki a twaróg pokruszyłam.
  • Składniki sosu wymieszałam w słoiczku, potrząsając nim aby stał się emulsja.
  • Czosnek wcisnęłam do sosu i jeszcze raz wymieszałam.
  • Składniki sałatki wymieszałam i polałam sosem i ponownie wymieszałam.
  • Najlepsza na drugi dzień ale jak postoi godzinę też będzie super.
Smacznego
Przepis kuchni włoskiej

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger