Panzzanella to włoska sałatka tzw. czyszczenie lodówki ale podstawą sałatki są grzanki i pyszny winegret. Tym sposobem można ja zrobić wieczorem a rano będzie najpyszniejsza. Tym razem dołożyłam do sałatki twaróg i buraczki. Połączenie wyszło znakomicie.
Panzzanella z twarogiem i buraczkami - przepis
- 2 upieczone buraki
- 275 twarogu solankowego wędzonego
- 1/2 białej cebuli
- 3 duże pomidory
- 2 szklanki podpieczonych grzanej z ciemnego chleba
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu z czerwonych winogron
- 1 łyżka octu basamico
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka musztardy z jalapenio
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- Chleb pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni.
- Buraki upiekłam, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Pokroiłam w piórka cebulę.
- Pomidory pokroiłam w cząstki a twaróg pokruszyłam.
- Składniki sosu wymieszałam w słoiczku, potrząsając nim aby stał się emulsja.
- Czosnek wcisnęłam do sosu i jeszcze raz wymieszałam.
- Składniki sałatki wymieszałam i polałam sosem i ponownie wymieszałam.
- Najlepsza na drugi dzień ale jak postoi godzinę też będzie super.
Przepis kuchni włoskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.