piątek, 21 marca 2025

Mango sernik jogurtowy na zimno

 Szybko i pysznie, tak będzie dzisiaj. Sernik jest puszysty, piankowy wręcz i smakuje obłędnie. Pracy też przy nim nie ma dużo a efekt zachwycający. Trochę czasu musi spędzić w lodówce aby dobrze się ściągnął. Potem to już tylko kroić i zajadać. No jeszcze kubek kawy albo ulubionego napoju. Zaczynamy?
Mango sernik jogurtowy na zimno - przepis

Mango sernik jogurtowy na zimno składniki: tortownica 24 cm
I warstwa
  • 270 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 330 g skyru naturalnego
  • 1 dojrzałe mango
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki ksylitolu
II warstwa
  • 250 g ricotty
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki żelatyny 
  • 1/2 szklanki wody
Polewa
  • 200 g sosu owocowego jabłko - porzeczka

Mango sernik jogurtowy na zimno przygotowanie:
  • Dno i boki tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Mango obrałam i zmiksowałam.
  • Dodałam skyr, serki i ksylitol i ponownie zmiksowałam.
  • Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie a jak napęczniała podgrzałam aby się rozpuściła.
  • Wlałam do masy serowej, wymieszałam i przelałam do tortownicy, wstawiłam do lodówki na 30 minut.
  • Teraz zrobiłam drugą warstwę.
  • Ricottę, zimną śmietankę i ksylitol zmiksowałam na puszystą masę.
  • Żelatynę namoczyłam i rozpuściłam a potem wlałam do masy.
  • Masę śmietanową wylałam na masę z mango.
  • Wstawiłam do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Po wyjęciu z lodówki i odpięciu obręczy polałam sernik sosem owocowym.

Smacznego
Przepis autorski

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger