Szybko i pysznie, tak będzie dzisiaj. Sernik jest puszysty, piankowy wręcz i smakuje obłędnie. Pracy też przy nim nie ma dużo a efekt zachwycający. Trochę czasu musi spędzić w lodówce aby dobrze się ściągnął. Potem to już tylko kroić i zajadać. No jeszcze kubek kawy albo ulubionego napoju. Zaczynamy?
Mango sernik jogurtowy na zimno - przepis
Mango sernik jogurtowy na zimno składniki: tortownica 24 cm
I warstwa
- 270 g serka homogenizowanego naturalnego
- 330 g skyru naturalnego
- 1 dojrzałe mango
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki ksylitolu
II warstwa
- 250 g ricotty
- 250 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
Polewa
- Dno i boki tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Mango obrałam i zmiksowałam.
- Dodałam skyr, serki i ksylitol i ponownie zmiksowałam.
- Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie a jak napęczniała podgrzałam aby się rozpuściła.
- Wlałam do masy serowej, wymieszałam i przelałam do tortownicy, wstawiłam do lodówki na 30 minut.
- Teraz zrobiłam drugą warstwę.
- Ricottę, zimną śmietankę i ksylitol zmiksowałam na puszystą masę.
- Żelatynę namoczyłam i rozpuściłam a potem wlałam do masy.
- Masę śmietanową wylałam na masę z mango.
- Wstawiłam do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Po wyjęciu z lodówki i odpięciu obręczy polałam sernik sosem owocowym.
Przepis autorski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.