środa, 19 marca 2025

Koperty szpinakowo - jajeczne

 Piękne, aromatyczne, smakowite, pożywne i odżywcze. Takie jest moje dzisiejsze danie.  Pracy przy nim mało a zapewniam że każdy chciałby zjeść coś tak pysznego i ładnego. Można zajadać na śniadanie, obiad czy kolację, zapakować do pracy a potem odgrzać albo zjeść na zimno. 
Koperty szpinakowo - jajeczne - przepis

Koperty szpinakowo - jajeczne składniki: 3 porcje
  • ok. 100 g szpinaku świeżego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska
  • 3 tortille pełnoziarniste 25 cm
  • 3 jaja
  • 3 łyżeczki masła klarowanego
  • 3 łyżki startego sera czerwony cheddar
  • 3 gałązki świeżego oregano
  • 1 gałązka estragonu
  • sól morska
  • płatki chili

Koperty szpinakowo - jajeczne przygotowanie:
  • Najpierw podsmażyłam listki szpinaku na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Nie za długo, tylko do zwiędnięcia liści szpinaku.
  • Na patelni rozpuściłam łyżeczkę masła klarowanego.
  • Ułożyłam placek tortilli.
  • Rozłożyłam 1/3 podsmażonego szpinaku.
  • Posypałam tortillę świeżymi listkami ziół.
  • Na ziołach umieszczam rozbite jajo.
  • Miałam jaja z dwoma żółtkami, kupione od zaprzyjaźnionej pani na ryneczku.
  • Na jajach rozsypałam ser żółty i płatki chili.
  • Teraz pozostało złożyć brzegi tortilli do środka jak na zdjęciach
  • Nakryłam patelnię pokrywką i smażyłam aż jajo się ścięło.

Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger