Zakupiłam puree z kasztanów i dzięki temu ten pyszny sernik powstał. Można zakupić całe, naciąć i upiec czy ugotować potem obrać i zmielić. Tym razem poszłam na łatwiznę, czasami i tak trzeba. Sernik jest kremowy i pyszny i dużo czasu nie potrzeba aby go zrobić. Natomiast jak to sernik na zimno musi trochę pobyć w lodówce.
Kasztanowy skyro - sernik - przepis
Kasztanowo skyro - sernik składniki: tortownica 25 cm
- 320 g ugotowanych kasztanów zmielonych na pure
- 150 g skyru naturalnego
- 300 g skyru waniliowego
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- 200 g śmietany kwaśnej 18 %
- 1/2 galaretki rubinowej w 200 g wody
- Żelatynę namoczyłam w 1/2 szklanki zimnej wody a jak napęczniała to podgrzałam ją ciągle mieszając.
- Nie zagotować bo straci właściwości żelujące.
- Galaretkę rozpuściłam w 200 ml wrzątku i wylałam na talerz a jak wystygła wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
- Potem wyjęłam ją i posiekałam.
- Serek, skyry i pure kasztanowe zmiksowałam na gładką masę i na koniec wlałam żelatynę.
- Przelałam masę do tortownicy i wstawiłam do lodówki a jak masa zaczęła tężeć posypałam galaretką i ponownie wstawiłam do lodówki na kolejne 2 - 3 godziny.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.