niedziela, 9 marca 2025

Kasztanowy skyro - sernik

 Zakupiłam puree z kasztanów i dzięki temu ten pyszny sernik powstał. Można zakupić całe, naciąć i upiec czy ugotować potem obrać i zmielić. Tym razem poszłam na łatwiznę, czasami i tak trzeba. Sernik jest kremowy i pyszny i dużo czasu nie potrzeba aby go zrobić. Natomiast jak to sernik na zimno musi trochę pobyć w lodówce.
Kasztanowy skyro - sernik - przepis

Kasztanowo skyro - sernik składniki: tortownica 25 cm
  • 320 g ugotowanych kasztanów zmielonych na pure
  • 150 g skyru naturalnego
  • 300 g skyru waniliowego
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 g śmietany kwaśnej 18 %
  • 1/2 galaretki rubinowej w 200 g wody

Kasztanowy skyro - sernik przygotowanie:
  • Żelatynę namoczyłam w 1/2 szklanki zimnej wody a jak napęczniała to podgrzałam ją ciągle mieszając.
  • Nie zagotować bo straci właściwości żelujące.
  • Galaretkę rozpuściłam w 200 ml wrzątku i wylałam na talerz a jak wystygła wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Potem wyjęłam ją i posiekałam.
  • Serek, skyry i pure kasztanowe zmiksowałam na gładką masę i na koniec wlałam żelatynę.
  • Przelałam masę do tortownicy i wstawiłam do lodówki a jak masa zaczęła tężeć posypałam galaretką i ponownie wstawiłam do lodówki na kolejne 2 - 3 godziny.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger