Taki gulasz pyszny i aromatyczny jadałam w Chorwacji. Świeże ryby zanurzone w sosie smakują wybornie. Dla potrzeb mojej kuchni ryby mam tutaj takie jakie udało mi się zakupić. Ważne aby było ich kilka rodzajów bo wówczas gulasz będzie jeszcze smaczniejszy.
Chorwacki gulasz rybny - przepis
Chorwacki gulasz rybny składniki:
- ok. 1000 g różnych ryb - u mnie są to mintaj, dorsz czarny. pstrąg tęczowy i halibut
- 3 duże cebule
- oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 4 duże dojrzała pomidory - mogą być z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 200 ml wody
- 250 ml białego wytrawnego wina
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- posiekana natka pietruszki
- Ryby pokroiłam na duże kawałki ale wszystkie muszą być podobnej wielkości.
- Przygotujcie duży garnek w którym zmieści się całe danie.
- Cebulę posiekałam i podsmażyłam na oliwie.
- Dodałam posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę pomidory.
- Dodałam także liść laurowy i koncentrat pomidorowy, dusiłam 10 minut.
- Dolałam wino, ocet i ułożyłam kawałki ryby.
- Delikatnie dolałam szklankę wody.
- Ryba musi być zakryta.
- Doprawiłam do smaku solą, cukrem i pieprzem.
- Przykryłam garnek pokrywką i gotowałam ok. 5 minut nie mieszając, wystarczy potrząsnąć garnkiem.
- Podałam posypany natką pietruszki z grzankami z bagietki.
Przepis kuchni chorwackiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.