Taki obiad jadałam u mojej babci, potem u mamy, pyszna zabielana botwinka i do niej ziemniaczki z zasmażanym bekonem. Jakie to było dobre, a teraz czasami robię i ja. Moje dziewczyny jak były małe zajadały bardzo często. Spróbujcie koniecznie.
Botwinka zabielana z ziemniakami - przepis
Botwinka zabielana z ziemniakami składniki:
- 1 pęczek botwinki z buraczkami
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 30 %
- sól morska
- pieprz czarny
- sok z cytryny
- 2 ugotowane buraki1 - 2 łyżki oliwy
- 6 średnich ziemniaczków
- 300 g bekonu wieprzowego
- koperek
- Ugotowałam buraki a botwinkę posiekałam i wrzuciłam do garnka, zalałam całość bulionem i gotowałam na małym ogniu do miękkości.
- Teraz zaprawiłam sokiem z cytryny, dodałam sól i pieprz.
- Wlałam śmietankę, zagotowałam i doprawiłam do smaku.
- Ziemniaczki ugotowałam a potem ugniotłam.
- Na patelni wysmażyłam bekon pokrojony w paseczki.
- Polałam ziemniaki bekonem i posypałam koperkiem.
- Smacznego.
Smacznego
Przepis własny, rodzinny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.