Zupa alzacka, pyszna, kremowa, pożywna i odżywcza. Jest łatwa w wykonaniu i smakuje wybornie a potem szybko znika i wywołuje uśmiech na ustach zjadających. Zapraszam do kuchni.
Zupa alzacka - przepis
Zupa alzacka składniki: 4 porcje
- 2 ogórki zielone gruntowe lub 1 wężowy
- 1 średni por
- 1 awokado
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 125 ml śmietanki kremówki 30 %
- 125 g jogurtu naturalnego
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka oleju
- sól morska
- pieprz czarny
- gałka muszkatołowa
- Ogórki wymyłam i wraz ze skórką podzieliłam wzdłuż na połówki a potem w plastry.
- Pora umyłam i pokroiłam w plastry.
- Smażyłam warzywa na rozgrzanym oleju.
- Potem wlałam połowę bulionu i gotowałam 10 minut.
- Posiekałam koperek, dodałam do garnka.
- Dodałam także obrane i pokrojone awokado, zmiksowałam na gładki krem.
- Wlałam resztę bulionu i już nie gotowałam.
- Dodałam śmietankę, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Podałam z jogurtem.
- Zupa gotowa.
Przepis kuchni francuskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.