poniedziałek, 17 lutego 2025

Zupa alzacka

 Zupa alzacka, pyszna, kremowa, pożywna i odżywcza. Jest łatwa w wykonaniu i smakuje wybornie a potem szybko znika i wywołuje uśmiech na ustach zjadających. Zapraszam do kuchni.
Zupa alzacka - przepis

Zupa alzacka składniki: 4 porcje
  • 2 ogórki zielone gruntowe lub 1 wężowy
  • 1 średni por
  • 1 awokado
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 125 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju 
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • gałka muszkatołowa
Zupa alzacka przygotowanie:
  • Ogórki wymyłam i wraz ze skórką podzieliłam wzdłuż na połówki a potem w plastry.
  • Pora umyłam i pokroiłam w plastry.
  • Smażyłam warzywa na rozgrzanym oleju.
  • Potem wlałam połowę bulionu i gotowałam 10 minut.
  • Posiekałam koperek, dodałam do garnka.
  • Dodałam także obrane i pokrojone awokado, zmiksowałam na gładki krem.
  • Wlałam resztę bulionu i już nie gotowałam. 
  • Dodałam śmietankę, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Podałam z jogurtem.
  • Zupa gotowa.
Smacznego
Przepis kuchni francuskiej

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger