Czy do ciasta używacie kandyzowanej skórki pomarańczowej czy cytrynowej? Ja używam sporo i dlatego przestałam kupować już dawno i robię ją sama. Wychodzi taniej i wiem co mam w słoiczku. Gdy nastają jakieś święta czy zimowy okres wówczas cytrusów je się więcej. Wtedy zbieram wszystkie skórki a potem je gotuję. Pomarańcze muszą mieć jednak grubą, mięsista skórkę i nie musza być eko, wystarczy owoc wcześniej wyszorować szczoteczką i sparzyć. Zaczynamy skórkobranie, zapraszam.
Smażona skórka pomarańczowa - przepis
Smażona skórka pomarańczowa składniki:
- 5 - 6 dużych pomarańczy
- 2 szklanki cukru
- około 1/2 szklanki wody
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie 1 lub 2 goździki
Smażona skórka pomarańczowa przygotowanie:
- Pomarańcze wyszorowałam a potem sparzyłam wrzącą wodą.
- Obrałam pomarańcze ze skórki i pokroiłam skórkę w paski.
- Skórki wrzuciłam do wody i zostawiłam na 24 godziny.
- Po tym czasie odkroiłam ze skórek białą ich część tzw. albedo, zalałam je wodą i gotowałam 5 - 6 minut i robiłam to 3 razy.
- Po tym czasie pokroiłam skórki w kosteczkę, czasami w paseczki.
- Wrzuciłam je do garnka z cukrem, wodą, sokiem z cytryny i goździkami.
- Gotowałam skórki przez 35 - 45 minut aby syrop odparował i zgęstniał a skórki stały się przezroczyste.
- Teraz przełożyłam do słoiczka, zakręciłam i gotowe.
- W lodówce można je przechowywać długo oj długo.
- Natomiast ja spróbowałam przechowywać w temperaturze pokojowej i wiecie co? po pół roku skórka była tak samo pyszna jak dnia pierwszego.
Smacznego
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.