Szybka sałatka, pyszna i pożywna, idealna na krótkie jeszcze i chłodne dni. Lubicie takie sałatki? To taki zastrzyk energii na cały dzień. Ryż można ugotować wcześniej? soczewicę również albo zakupić w puszce. Zapraszam do gotowania.
Sałatka z ryżu i soczewicy - przepis
Sałatka z ryżu i soczewicy składniki:
- 140 g ugotowanej soczewicy brązowej
- 140 g kukurydzy konserwowej
- 1 dymka ze szczypiorem
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 6 - 8 listków bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu z winogron
- sól morska
- pieprz czarny
- grys chili
- Do miski wrzuciłam soczewicę, kukurydzę, ryż, wymieszałam.
- Posiekałam cebulkę i szczypior i dodałam do miski.
- Paprykę pokroiłam w kosteczkę a listki bazylii posiekałam.
- Wymieszałam całość.
- Oliwę wymieszałam z octem, solą pieprzem i grysem i polałam sałatkę.
- Ponownie wymieszałam i odstawiłam do wymieszania smaków.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.