wtorek, 11 lutego 2025

Racuchy babuni

Takie zwykłe, takie proste a takie pyszne, racuchy babuni. Czyli przypomniało mi się dzieciństwo i kuchnia babci pachnąca wanilią i drożdżami kiedy smażyła dla nas racuchy. Są puszyste, pachnące i znikają szybciej niż się je robi. Polecam gorąco.
Racuchy babuni - przepis

Racuchy babuni składniki:
  • 250 - 300 g mąki pszennej T 500
  • 23 g świeżych drożdży
  • 375 g mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
Racuchy babuni przygotowanie:
  • Mleko musi mieć temperaturę pokojową.
  • Wkruszyłam do niego drożdże i pozostawiłam na 15 minut aby zaczęły pracować.
  • Mąkę wymieszałam z solą i cukrem i wlałam do niej rozczyn drożdżowy.
  • Dokładnie wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 30 - 40 minut.
  • Potem rozgrzałam olej na patelni i nakładałam porcje ciasta na olej.
  • Smażyłam na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam racuchy na ręczniku papierowym.
  • Po przestygnięciu posypałam cukrem pudrem i zajadamy.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger