Takie zwykłe, takie proste a takie pyszne, racuchy babuni. Czyli przypomniało mi się dzieciństwo i kuchnia babci pachnąca wanilią i drożdżami kiedy smażyła dla nas racuchy. Są puszyste, pachnące i znikają szybciej niż się je robi. Polecam gorąco.
Racuchy babuni - przepis
Racuchy babuni składniki:
- 250 - 300 g mąki pszennej T 500
- 23 g świeżych drożdży
- 375 g mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
- Mleko musi mieć temperaturę pokojową.
- Wkruszyłam do niego drożdże i pozostawiłam na 15 minut aby zaczęły pracować.
- Mąkę wymieszałam z solą i cukrem i wlałam do niej rozczyn drożdżowy.
- Dokładnie wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 30 - 40 minut.
- Potem rozgrzałam olej na patelni i nakładałam porcje ciasta na olej.
- Smażyłam na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam racuchy na ręczniku papierowym.
- Po przestygnięciu posypałam cukrem pudrem i zajadamy.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.