niedziela, 23 lutego 2025

Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą jaglaną

 Przepisów na gołąbki na blogu jest dużo, można sobie coś wybrać według własnego gustu. Dziś jednak zapraszam na gołąbki pyszne i trochę inne niż zazwyczaj. Gołąbki są z kapusty pekińskiej i z nadzieniem z kaszy jaglanej. Pyszne są te gołąbki ogromnie i przez to znikają szybko. Zapraszam na gołąbki.
Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą jaglaną - przepis

Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą jaglaną składniki: 10 gołąbków
  • 1 duża główka kapusty pekińskiej
Farsz:
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól morska
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 szklanka bulionu
Sos:
  • 200 ml bulionu z pod gołąbków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru
Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą jaglaną przygotowanie:
  • Z kapusty zdjęłam 10 największych liści i wsadziłam na 5 minut do mikrofali na największej mocy.
  • Wyjęłam, przestudziłam.
  • Do miski wrzuciłam kasze jaglaną, dodałam mięso, wszystkie przyprawy i wyrobiłam na jednolitą masę.
  • Na każdy liść nakładałam porcje farszu i zwijałam gołąbka.
  • Układałam je w garnku dość ściśle a na dnie wcześniej ułożyłam 3 całe liście kapuściane.
  • Potem wlałam do garnka bulion i gotowałam przez 20 minut.
  • Po tym czasie z bulionu powstałego w garnku odlałam 200 ml, przelałam do drugiego garnka.
  • Dodałam koncentrat i majeranek i gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Podałam gołąbki polane sosem.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger