Przepisów na gołąbki na blogu jest dużo, można sobie coś wybrać według własnego gustu. Dziś jednak zapraszam na gołąbki pyszne i trochę inne niż zazwyczaj. Gołąbki są z kapusty pekińskiej i z nadzieniem z kaszy jaglanej. Pyszne są te gołąbki ogromnie i przez to znikają szybko. Zapraszam na gołąbki.
Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą jaglaną - przepis
Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą jaglaną składniki: 10 gołąbków
- 1 duża główka kapusty pekińskiej
Farsz:
- 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól morska
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 szklanka bulionu
Sos:
- 200 ml bulionu z pod gołąbków
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą jaglaną przygotowanie:
- Z kapusty zdjęłam 10 największych liści i wsadziłam na 5 minut do mikrofali na największej mocy.
- Wyjęłam, przestudziłam.
- Do miski wrzuciłam kasze jaglaną, dodałam mięso, wszystkie przyprawy i wyrobiłam na jednolitą masę.
- Na każdy liść nakładałam porcje farszu i zwijałam gołąbka.
- Układałam je w garnku dość ściśle a na dnie wcześniej ułożyłam 3 całe liście kapuściane.
- Potem wlałam do garnka bulion i gotowałam przez 20 minut.
- Po tym czasie z bulionu powstałego w garnku odlałam 200 ml, przelałam do drugiego garnka.
- Dodałam koncentrat i majeranek i gotowałam aż sos zgęstniał.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Podałam gołąbki polane sosem.
Smacznego
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.