środa, 19 lutego 2025

Gnocchi w sosie porowo - gorgonzolowym z orzechami

 Dziś poszłam trochę na łatwiznę i zakupiłam gotowe gnocchi z pesto bo zwyczajnie nie miałam czasu ich robić ale reszta to pyszności wprost z mojej kuchni. Sos wyszedł esencjonalny, pachnący i idealnie pasuje do klusek a dodatek orzechów tylko podbija smak i aromat. Ktoś chętny?
Gnocchi w sosie porowo - gorgonzolowym z orzechami - przepis

Gnocchi w sosie porowo - gorgonzolowym z orzechami składniki:
  • 400 g gnocchi włoskich z pesto albo domowych
Sos:
  • biała część z dużego pora
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 30 - 50 g gorgonzoli - tyle ile lubicie
  • garść orzechów laskowych natka pietruszki do posypania
Gnocchi w sosie porowo - gorgonzolowym z orzechami przygotowanie:
  • Ugotowałam gnocchi we wrzątku, odcedziłam.
  • Posiekałam pora i podsmażyłam na oliwie aż zmiękł.
  • Dodałam śmietankę, sól, pieprz i gotowałam aż śmietanką zgęstniała i wtedy wkruszyłam ser, wymieszałam aby się rozpuścił.
  • Wówczas wrzuciłam gnocchi i wymieszałam ponownie.
  • Podpiekłam na suchej patelni posiekane orzechy i posypałam danie.
  • Podałam na talerzu posypane natka pietruszki.
Smacznego
Przepis własny

2 komentarze

  1. Prosty, ale bardzo apetyczny przepis, na pewno do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger