Dziś poszłam trochę na łatwiznę i zakupiłam gotowe gnocchi z pesto bo zwyczajnie nie miałam czasu ich robić ale reszta to pyszności wprost z mojej kuchni. Sos wyszedł esencjonalny, pachnący i idealnie pasuje do klusek a dodatek orzechów tylko podbija smak i aromat. Ktoś chętny?
Gnocchi w sosie porowo - gorgonzolowym z orzechami - przepis
Gnocchi w sosie porowo - gorgonzolowym z orzechami składniki:
- 400 g gnocchi włoskich z pesto albo domowych
Sos:
- biała część z dużego pora
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml śmietanki 30 %
- sól morska
- pieprz czarny
- 30 - 50 g gorgonzoli - tyle ile lubicie
- garść orzechów laskowych natka pietruszki do posypania
- Ugotowałam gnocchi we wrzątku, odcedziłam.
- Posiekałam pora i podsmażyłam na oliwie aż zmiękł.
- Dodałam śmietankę, sól, pieprz i gotowałam aż śmietanką zgęstniała i wtedy wkruszyłam ser, wymieszałam aby się rozpuścił.
- Wówczas wrzuciłam gnocchi i wymieszałam ponownie.
- Podpiekłam na suchej patelni posiekane orzechy i posypałam danie.
- Podałam na talerzu posypane natka pietruszki.
Przepis własny
2 komentarze
Prosty, ale bardzo apetyczny przepis, na pewno do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze, ma być prosto, szybko i smacznie
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.