piątek, 21 lutego 2025

Czekoladowa pianka

 Będzie szybko, będzie pysznie i zniknie też szybko. Potrzebne będzie tutaj mascarpone czekoladowe i śmietanka a także krakersy. Ja miałam włoskie krakersy dmuchane ale jak najbardziej mogą być zwykłe, będzie ok. Potem na trochę do lodówki i można zajadać.
Czekoladowa pianka - przepis

Czekoladowa pianka składniki: forma 24 x 18 cm
  • 100 g krakersów włoskich dmuchanych ew. zwykłych
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 250 g mascarpone czekoladowego
  • cukier puder do posypania
Czekoladowa pianka przygotowanie:
  • Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
  • Śmietankę ubiłam na sztywną pianę z erytrytolem.
  • Mascarpone ukręciłam aż stało się gładkie i dodawałam po trochu ubita śmietankę miksując aby ser połączył się z nią.
  • Teraz zaczniemy składanie.
  • Dno formy wyłożyłam papierem do pieczenia aby było łatwiej wyjąć potem z formy.
  • Na dnie ułożyłam krakersy.
  • Potem wyłożyłam połowę kremu i znowu krakersy a tą samą stronę co na dnie aby było łatwo kroić.
  • Na druga warstwę krakersów poszła druga część kremu i znowu na wierzchu krakersy.
  • Nakryłam deser folią spożywczą i wstawiłam na 12 godzin do lodówki aby krakersy zmiękły.
  • Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger