Ta sałatka to petarda smakowa i jak ktoś jeszcze nie przepada za brukselka to tym razem nawet się nie zawaha aby spróbować. Pachnie obłędnie, smakuje rewelacyjnie i znika szybciutko. Pracy przy niej nie jest dużo a potem będziemy cieszyć się pysznym daniem.
Ciepła sałatka z brukselki, ciecierzycy z sosem z tahini - przepis
Ciepła sałatka z brukselki, ciecierzycy z sosem z tahini składniki:
- 200 g brukselki
- sól morska
- 2 - 3 łyżki oliwy
- 1 kapusta pac choi
- 300 g ciecierzyce ze słoika
- 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy
- sól morska
- ok. 1 łyżeczki wędzonej papryki
Sos:
- 2 fileciki anchois
- 2 pomidory suszone
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tahini
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka ostrej pasty z papryki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- Brukselkę umyłam, oberwałam brzydkie listki i pokroiłam w plastry.
- Kapustę pokroiłam w paski.
- Wymieszałam obie kapusty, dodałam sól, oliwę i przełożyłam do foremki do zapiekania.
- Do drugiego naczynia włożyłam osączoną ciecierzycę, soczewicę, sól, paprykę wędzoną.
- Obie foremki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół i piekłam 20 - 30 minut.
- Składniki sosu wrzuciłam do misy malaksera i zmiksowałam na gładki sos.
- Po upieczeniu warzyw, wymieszałam je, wyłożyłam na talerze, polałam sosem i zajadamy.
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.