Mamy karnawał więc takie danie jak to dzisiejsze będzie znakomitą przystawką na imprezach. Może oczywiście być daniem głównym jeśli komuś to wystarczy. Nam tak. Krewetki tak przyrządzone są przepyszne, soczyste i bardzo aromatyczne.
Smażone krewetki z pomarańczową herbatą i owocami - przepis
Smażone krewetki z pomarańczową herbatą i owocami składniki: 4 porcje
- 400 g surowych oczyszczonych krewetek
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 posiekana papryczka chili
- 1 łyżeczka herbaty pomarańczowej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- mała puszka ananasa
- 1 nieduży grejpfrut
- sok z limonki
- pęczek posiekanej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- grzanki do podania
- Proszek herbaty pomarańczowej lub 1 saszetkę zalałam 1/2 szklanki wrzątku, odstawiłam do zaparzenia.
- Napar dodałam do zalewy z puszki ananasa, dodałam cukier i gotowałam aż zalewa osiągnęła konsystencję syropu.
- Na oliwie podsmażyłam krewetki razem z chili i kardamonem i posiekanym czosnkiem z obu stron na złoty kolor.
- Wlałam syrop, kawałki ananasa, grejpfruta, sos chili, sok z limonki oraz posiekaną kolendrę lub ewentualnie natkę pietruszki.
- Gotowałam chwilę aż składniki sosu się połączyły.
- Krewetki podałam z grzankami.
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.