środa, 22 stycznia 2025

Śledzie marynowane w occie z cebulą

 Uwielbiam śledzie od zawsze i czasami jak mi się zamarzy to zjadłabym słoik przez kilka dni. Tym razem przedstawię wersję śledzi w occie, bo takie również zjada Przemek, innych nie za bardzo. To wersja dla wszystkich niejadków śledziowych również, polubicie na bank. 
Śledzie marynowane w occie z cebulą - przepis

Śledzie marynowane w occie z cebulą składniki:
Śledzie:
  • 460 g filetów śledziowych solonych - 4 - 5 filetów
  • 2 szklanki mleka  
Zalewa: 
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 i 1/2 szklanki wody 
  • 2 średnie cebule 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu czerwonego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki soli

Śledzie marynowane w occie z cebulą przygotowanie:
  • Śledzie umyłam i namoczyłam na 2 godziny w mleku.
  • Osączyłam i pokroiłam na kawałki.
  • Wodę, ocet, pieprz, ziele i liść laurowy a także cebulę pokrojoną w półplasterki umieściłam w garnku i zagotowałam. 
  • Dodałam cukier i sól i gotowałam 5 minut.
  • Zestawiłam z ognia do wystudzenia.
  • Włożyłam do zimnej zalewy śledzie, wymieszałam i przełożyłam do słoika.
  • Najlepsze po 24 godzinach leżakowania w lodówce. 
  • Jeśli dłużej to są jeszcze smaczniejsze.

Smacznego
Przepis z archiwum

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger