Uwielbiam śledzie od zawsze i czasami jak mi się zamarzy to zjadłabym słoik przez kilka dni. Tym razem przedstawię wersję śledzi w occie, bo takie również zjada Przemek, innych nie za bardzo. To wersja dla wszystkich niejadków śledziowych również, polubicie na bank.
Śledzie marynowane w occie z cebulą - przepis
Śledzie marynowane w occie z cebulą składniki:
Śledzie:
- 460 g filetów śledziowych solonych - 4 - 5 filetów
- 2 szklanki mleka
Zalewa:
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 2 średnie cebule
- 2 łyżeczki cukru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu czerwonego
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki soli
Śledzie marynowane w occie z cebulą przygotowanie:
- Śledzie umyłam i namoczyłam na 2 godziny w mleku.
- Osączyłam i pokroiłam na kawałki.
- Wodę, ocet, pieprz, ziele i liść laurowy a także cebulę pokrojoną w półplasterki umieściłam w garnku i zagotowałam.
- Dodałam cukier i sól i gotowałam 5 minut.
- Zestawiłam z ognia do wystudzenia.
- Włożyłam do zimnej zalewy śledzie, wymieszałam i przełożyłam do słoika.
- Najlepsze po 24 godzinach leżakowania w lodówce.
- Jeśli dłużej to są jeszcze smaczniejsze.
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.