Dziś przepis na szybki sernik a do tego bardzo prosty. Można go polać dżemem, można go posypać cukrem pudrem lub jeść bez niczego z kubkiem kakao, kawy czy co tam lubicie. Jest bardzo puszysty i smakuje jak pianka, polecam.
Puszysty, delikatny - prosty sernik - przepis
Puszysty i delikatny - prosty sernik składniki: tortownica 20 cm
- 250 g kremowego serka naturalnego
- 5 jaj
- 90 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru, ksylitolu lub erytrytolu
- 120 g mąki pszennej
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- dżem morelowy do podania - opcjonalnie
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, boki posmarowałam masłem.
- Miękkie masło i serek zmiksowałam na gładką masę.
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Gdy były już prawie ubite dodawałam po łyżce cukier.
- Do masy serowej dodawałam po 1 żółtku i miksowałam aż powstała puszysta masa.
- Teraz dodałam mleko i mąkę, delikatnie wmieszałam do sera.
- Teraz dodałam pianę z białek i łyżką połączyłam z masą.
- Masę serową przelałam do tortownicy.
- Tortownicę obłożyłam folia aluminiową i wstawiłam ją do drugiej, większej formy do której nalałam wrzącej wody.
- Uważać trzeba aby się nie poparzyć.
- Piekłam sernik w kąpieli wodnej przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 140 C z opcją grzania góra/dół.
- Po upieczeniu wyjęłam sernik z kąpieli, wstawiłam formę do piekarnika, wyłączyłam grzałkę i uchyliłam drzwiczki na 2 palce.
- Po całkowitym wystudzeniu posypałam cukrem pudrem i podałam z dżemem morelowym.
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.