Dziś moja wersja pierogów z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami. Użyłam tutaj kapusty mieszanej, kiszonej i białej a śliwki suszone podwędzane dzięki temu farsz jest bardzo aromatyczny i przepyszny. Pierogi można zamrażać a potem tylko wyjąć, podgrzać, zrobić omastę i na talerze. Czasami właśnie tak robię że nalepię sporo pierogów a potem zamrożę żeby mieć na "czarną godzinę" jak czasu brak. Farsz można ugotować wcześniej a potem tylko zarobić ciasto i ulepić pierogi, Zapraszam.
Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką - przepis
Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką składniki: 50 sztuk
Farsz:
- 200 g kapusty kiszonej
- 1/4 średniej główki kapusty białej
- garść suszonych podgrzybków
- 10 - 12 śliwek podwędzanych
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól morska
- pieprz czarny
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej T 500
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki - 50 ml oleju
- 250 ml - 1 szklanka wrzącej wody
- Najpierw zrobiłam farsz.
- Posiekałam kapustę białą, posiekałam kiszoną, wrzuciłam do garnka.
- Dodałam posiekane śliwki.
- Dodałam pokruszone podgrzybki, sól, pieprz, wlałam bulion i dusiłam pod przykryciem aż kapusta pięknie zmiękła.
- Teraz zrobiłam ciasto.
- Mąkę zalałam wrzątkiem i wymieszałam widelcem.
- Pamiętajcie że pracujemy z wrzątkiem.
- Jak składniki się połączyły dodałam sól i olej i wyrabiałam aż ciasto stało się gładkie i elastyczne.
- Zostawiłam je na blacie kuchennym pod przykryciem na 15 minut.
- Ciasto rozwałkowałam i wykrawałam szklanką kółka, nakładałam farsz i lepiłam pierogi.
- Gotowałam je we wrzącej osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3 minuty.
- Zróbcie ulubiona omastę, ja podsmażyłam cebulkę na oleju.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.