Jaki on jest dobry, idealnie mięciutkie mięso i moc przypraw sprawiają że chce się jeść więcej i więcej. Można zajadać z bułką, można zajadać do bułki, można z kaszą czy ziemniakami, jak lubicie. Warto jednak zaopatrzyć się w izraelską mieszankę przypraw baharat lub zrobić ją samemu. Zachęcam do gotowania tego wspaniałego gulaszu.
Gulasz z Izraela - przepis
- 2 czubate łyżki przyprawy baharat
- 1 duża cebula
- olej ryżowy do smażenia
- 1000 - 1200 g karkówki wieprzowej
- 500 ml bulionu drobiowego
- Mięso pokroiłam w dużą kostkę, natarłam baharatem i odstawiłam na 2 godziny do zamarynowania
- Potem podsmażyłam mięso na oleju ryżowym aż się dobrze zrumieniło.
- Wyjęłam z garnka, włożyłam tak piórka cebuli, podsmażyłam, dodałam podsmażone mięso, zalałam bulionem i gotowałam.
- Gulasz gotowałam ok 90 minut aż mięso stało się kremowe i mięciutkie a sos się zredukował.
- Bułka maczana w takim sosiku to niezły przysmak.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.