niedziela, 26 stycznia 2025

Curry z boczniakami i mleczkiem kokosowym

 Curry, danie kuchni hinduskiej gdzie warzywa bądź mięso czy ryby pływają w sosie. Tak jest i tutaj, boczniaki, padrony zanurzone w mleczku kokosowym podane z tortellini. Czyli taki mix kulturowo - kulinarny. Efekt, przepyszna  potrawa na talerzu. Danie z serii czyścimy lodówkę. Zapraszam.
Curry z boczniakami i mleczkiem kokosowym - przepis

Curry z boczniakami i mleczkiem kokosowym składniki:
  • 250 g boczniaków
  • 250 g papryczek padron
  • 250 g ugotowanych tortellini - u mnie z serem
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól morska
  • szczypta grysu chili
:
Curry z boczniakami i mleczkiem kokosowym przygotowanie:
  • Ugotowałam tortellini, odcedziłam.
  • Papryczki padron pokroiłam w paski po skosie razem z nasionami.
  • Boczniaki pokroiłam wzdłuż blaszek na paski.
  • Na oliwie podsmażyłam boczniaki bez soli i nie mieszałam wtedy ładnie się zrumienią.
  • Zdjęłam z patelni a na patelnię włożyłam padrony, podsmażyłam.
  • Teraz dodałam boczniaki z powrotem, kurkumę, sól i grys chili, zagotowałam.
  • Dodałam mleczko kokosowe i gotowałam przez 6 minut.
  • Włożyłam pierożki, wymieszałam i zajadaliśmy.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger