Kwaskowate, chrupiące, delikatne, idealne po świątecznych słodziakach. Macie ochotę do kawy? herbaty? czystka czy mięty? jest idealny. Pracy mało a efekt zaskakująco pyszny. Będziecie zadowoleni, polecam.
Ciasto z żurawiną i orzechami - przepis
Ciasto z żurawiną i orzechami składniki: blaszka 22 x 33 cm
- 2 jajka
- 112 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki świeżej żurawiny
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- Masło utarłam z cukrem i skórką pomarańczową na białą, puszystą masę.
- Dodałam jaja, wanilię i razem znowu ucierałam.
- Teraz dodałam mąkę wymieszaną z żurawiną i zmiksowałam do połączenia składników.
- Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Do ciasta włożyłam owoce żurawiny, wymieszałam i włożyłam do blaszki, posypałam orzechami i wyrównałam wierzch.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 50 minut.
- Można posypać cukrem pudrem jeśli jest za kwaśne.
Pomysł z Cin Cin
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.