To ciasto jest niesamowite, ciągle mokre tzn. wilgotne w środku, ma lekką goryczkę, nie jest za słodkie i wciąga bo jak zjesz jeden kawałek, drugi już czyha za rogiem. Przepis na ciasto zgapiłam u Madame Edith i jest to ciasto które piecze się na Sycylii. Aromat pomarańczy zapewniony w całym domu. No to zaczynamy. Edytka robiła na Boże Narodzenie, a ja dopiero teraz ale jest takie pyszne że będzie smakowało zawsze.
Ciasto z całych pomarańczy - przepis
Ciasto z całych pomarańczy składniki: tortownica 23 cm
- 2 pomarańcze BIO ok. 600 g ze skórką
- 150 g mąki pszennej T 650
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 150 g mielonych migdałów
- 100 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- cukier puder do posypania
- plastry pomarańczy do dekoracji
Ciasto z całych pomarańczy przygotowanie:
- Pomarańcze gotujemy w całości dlatego powinny być bio, aby były bezpieczne.
- Wyszorowałam je, wrzuciłam całe do garnka, zalałam wodą i gotowałam 10 minut.
- Po tym czasie wyjęłam je z wody, przekroiłam na ćwiartki, wyjęłam pestki i zmiksowałam na gładziutkie pure.
- Teraz dodałam pozostałe składniki czyli migdały, mąkę, proszek do pieczenia, jogurt, jaja, ksylitol, mieszałam aż ciasto było gładkie i jednolite.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej ciasto.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 160 C z termoobiegiem przez 55 - 60 minut.
- Po upieczeniu i przestudzeniu posypałam cukrem pudrem i udekorowałam plastrami pomarańczy.
Inspiracja od Madame Edith
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.