wtorek, 14 stycznia 2025

Ciasto z całych pomarańczy

 To ciasto jest niesamowite, ciągle mokre tzn. wilgotne w środku, ma lekką goryczkę, nie jest za słodkie i wciąga bo jak zjesz jeden kawałek, drugi już czyha za rogiem. Przepis na ciasto zgapiłam u Madame Edith i jest to ciasto które piecze się na Sycylii. Aromat pomarańczy zapewniony w całym domu. No to zaczynamy. Edytka robiła na Boże Narodzenie, a ja dopiero teraz ale jest takie pyszne że będzie smakowało zawsze.
Ciasto z całych pomarańczy - przepis

Ciasto z całych pomarańczy składniki: tortownica 23 cm
  • 2 pomarańcze BIO ok. 600 g ze skórką
  • 150 g mąki pszennej T 650
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 150 g mielonych migdałów
  • 100 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • cukier puder do posypania 
  • plastry pomarańczy do dekoracji

Ciasto z całych pomarańczy przygotowanie:
  • Pomarańcze gotujemy w całości dlatego powinny być bio, aby były bezpieczne. 
  • Wyszorowałam je, wrzuciłam całe do garnka, zalałam wodą i gotowałam 10 minut.
  • Po tym czasie wyjęłam je z wody, przekroiłam na ćwiartki, wyjęłam pestki i zmiksowałam na gładziutkie pure.
  • Teraz dodałam pozostałe składniki czyli migdały, mąkę, proszek do pieczenia, jogurt, jaja, ksylitol, mieszałam aż ciasto było gładkie i jednolite.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej ciasto.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 160 C z termoobiegiem przez 55 - 60 minut.
  • Po upieczeniu i przestudzeniu posypałam cukrem pudrem i udekorowałam plastrami pomarańczy.

Smacznego
Inspiracja od Madame Edith

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger