czwartek, 16 stycznia 2025

Bulgur w pomidorach

 To jest bardzo pyszne i bardzo sycące a także odżywcze danie.  Taki smak na podniebieniu to bajka. Przepis na danie pochodzi z ksiązki "Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic" Nidal Kersh. Mało pracy a efekt zadziwi, polecam gorąco.
Bulgur w pomidorach - przepis

Bulgur w pomidorach składniki:
  • 500 g kaszy bulgur
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 cebula
  • 6 pomidorów
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mieszanki przyprawowej baharat - post kilka dni wcześniej
  • 1 butelka - 330 ml jasnego piwa lager
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • natka pietruszki
Bulgur w pomidorach przygotowanie:
  • Kaszę przepłukałam na sicie i pozostawiłam do osączenia.
  • Cebulę posiekałam i podsmażyłam na oliwie.
  • Pomidory pokroiłam w kostkę i dodałam do cebuli.
  • Gotowałam pod przykryciem aż pomidory się rozpadły.
  • Potem dodałam mieszankę baharat, przecier pomidorowy, wymieszałam.
  • Wsypałam kaszę, dodałam piwo, zamieszałam i gotowałam ok. 10 minut.
  • Potem doprawiłam jeszcze solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posypałam natką pietruszki.
Smacznego
Przepis kuchni Jerozolimy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger