To jest bardzo pyszne i bardzo sycące a także odżywcze danie. Taki smak na podniebieniu to bajka. Przepis na danie pochodzi z ksiązki "Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic" Nidal Kersh. Mało pracy a efekt zadziwi, polecam gorąco.
Bulgur w pomidorach - przepis
Bulgur w pomidorach składniki:
- 500 g kaszy bulgur
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1 cebula
- 6 pomidorów
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mieszanki przyprawowej baharat - post kilka dni wcześniej
- 1 butelka - 330 ml jasnego piwa lager
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- natka pietruszki
- Kaszę przepłukałam na sicie i pozostawiłam do osączenia.
- Cebulę posiekałam i podsmażyłam na oliwie.
- Pomidory pokroiłam w kostkę i dodałam do cebuli.
- Gotowałam pod przykryciem aż pomidory się rozpadły.
- Potem dodałam mieszankę baharat, przecier pomidorowy, wymieszałam.
- Wsypałam kaszę, dodałam piwo, zamieszałam i gotowałam ok. 10 minut.
- Potem doprawiłam jeszcze solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypałam natką pietruszki.
Przepis kuchni Jerozolimy
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.