piątek, 10 stycznia 2025

Baharat mieszanka przypraw do wszystkiego w kuchni Jerozolimy

 Zakupiłam już dość dawno a korzystam wciąż książkę "Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic" Nidal Kersh. Jest w niej mnóstwo dań - inspiracji do dalszego gotowania. Jednak kilka mieszanek przyprawowych konieczne będzie aby użyć ich potem do dań. Dziś przyprawa zwana Baharat co znaczy właśnie "przyprawy". Mieszanek Baharat jest wiele a dziś proporcje na Baharat do wszystkiego. Można ją zrobić szybciutko w domu, zbierzcie tylko składniki. W innym poście podam także mieszankę Baharat do kurczaka i mięs.
Baharat mieszanka przypraw do wszystkiego w kuchni Jerozolimy - przepis

Baharat mieszanka przypraw do wszystkiego w kuchni Jerozolimy składniki: 200 ml mieszanki
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki mielonej kolendry
  • 1 łyżka mielonego cynamonu najlepiej cejlońskiego
  • 2 łyżeczki mielonych goździków
  • 3 łyżki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
Baharat mieszanka przypraw do wszystkiego w kuchni Jerozolimy przygotowanie:
  • Wszystkie składniki, nawet jeśli macie kuleczki a nie proszek umieścić należy w moździerzu i utłuc na proszek.
  • Mieszankę należy przesypać do szczelnego pojemnika i przechowywać w suchym miejscu.
Smacznego
Przepis z książki:"Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic" Nidal Kersh 

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger