Zakupiłam już dość dawno a korzystam wciąż książkę "Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic" Nidal Kersh. Jest w niej mnóstwo dań - inspiracji do dalszego gotowania. Jednak kilka mieszanek przyprawowych konieczne będzie aby użyć ich potem do dań. Dziś przyprawa zwana Baharat co znaczy właśnie "przyprawy". Mieszanek Baharat jest wiele a dziś proporcje na Baharat do wszystkiego. Można ją zrobić szybciutko w domu, zbierzcie tylko składniki. W innym poście podam także mieszankę Baharat do kurczaka i mięs.
Baharat mieszanka przypraw do wszystkiego w kuchni Jerozolimy - przepis
Baharat mieszanka przypraw do wszystkiego w kuchni Jerozolimy składniki: 200 ml mieszanki
- 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki mielonej kolendry
- 1 łyżka mielonego cynamonu najlepiej cejlońskiego
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 3 łyżki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 4 łyżki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
Baharat mieszanka przypraw do wszystkiego w kuchni Jerozolimy przygotowanie:
- Wszystkie składniki, nawet jeśli macie kuleczki a nie proszek umieścić należy w moździerzu i utłuc na proszek.
- Mieszankę należy przesypać do szczelnego pojemnika i przechowywać w suchym miejscu.
Przepis z książki:"Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic" Nidal Kersh
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.