Kilka dni temu podałam Wam listę składników na Baharat do wszystkiego a dziś będzie mieszanka Baharat do kurczaka i innych mięs. To jest bardzo aromatyczna mieszanka i nadaje mięsu jedyny i niepowtarzalny smak. Polecam spróbować tym bardziej że składniki są do zdobycia.
Baharat arabska mieszanka do kurczaka i innych mięs - przepis
Baharat arabska mieszanka do kurczaka i innych mięs składniki ok. 250 ml mieszanki:
- 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki mielonej kolendry
- 1 łyżka mielonego cynamonu najlepiej cejlońskiego
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 3 łyżki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 4 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżka mielonej kozieradki
- 1 łyżka mielonej kurkumy
- 1 łyżka suszonego czosnku
Baharat arabska mieszanka do kurczaka i innych mięs przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam w moździerzu, lekko je ucierając.
- Przesypałam wszystko do pojemnika szczelnie zamykanego i używałam potem i używam cały czas do mięs wszelakich.
- Mieszankę przechowuje się w suchym miejscu a będzie tak samo aromatyczna jak na początku.
Przepis z książki "Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic" Nidal Kersh
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.