niedziela, 12 stycznia 2025

Baharat arabska mieszanka do kurczaka i innych mięs

 Kilka dni temu podałam Wam listę składników na Baharat do wszystkiego a dziś będzie mieszanka Baharat do kurczaka i innych mięs. To jest bardzo aromatyczna mieszanka i nadaje mięsu jedyny i niepowtarzalny smak. Polecam spróbować tym bardziej że składniki są do zdobycia.
Baharat arabska mieszanka do kurczaka i innych mięs - przepis
Baharat arabska mieszanka do kurczaka i innych mięs składniki ok. 250 ml mieszanki:
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki mielonej kolendry
  • 1 łyżka mielonego cynamonu najlepiej cejlońskiego
  • 2 łyżeczki mielonych goździków
  • 3 łyżki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka mielonej kozieradki
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 1 łyżka suszonego czosnku
Baharat arabska mieszanka do kurczaka i innych mięs przygotowanie:
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam w moździerzu, lekko je ucierając.
  • Przesypałam wszystko do pojemnika szczelnie zamykanego i używałam potem i używam cały czas do mięs wszelakich.
  • Mieszankę przechowuje się w suchym miejscu a będzie tak samo aromatyczna jak na początku.
Smacznego
Przepis z książki "Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic" Nidal Kersh

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger