Sernik, serniczek, pyszny, kremowy, aromatyczny, idealny na świąteczny stół, może spróbujecie. Zapewniam że smakuje obłędnie i jest niezwykle kremowy. Do zrobienia kruszonki potrzebna będzie mąka kasztanowa. A jak komuś by było trzeba innego pomysłu na sernik to jest ich na blogu mnóstwo, zaglądajcie i pieczcie.
Sernik migdałowy z mango z kasztanową kruszonką - przepis
Sernik migdałowy z mango z kasztanową kruszonką składniki: tortownica 24 cm
Sernik:
- 750 g twarogu tłustego
- 4 jaja
- 100 g ksylitolu
- 150 g śmietanki 30 %
- 100 g pulpy z mango
- 75 g mielonych migdałów
Kruszonka:
- 40 g masła
- 80 g mąki kasztanowej
- 1 łyżka ksylitolu
Sernik migdałowy z mango z kasztanową kruszonką przygotowanie:
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, spód i boki.
- Twaróg zmiksowałam na gładki ser i dodałam do niego śmietankę, ksylitol i ponownie zmiksowałam na gładką masę.
- Dodawałam po 1 jajku i mieszałam do połączenia składników.
- Na koniec wsypałam zmielone migdały i ponownie zmiksowałam, wylałam na spód tortownicy.
- Z mąki kasztanowej, masła i ksylitolu zrobiłam kruszonkę.
- Na masę serową łyżką wyłożyłam pulpę z mango, wyrównałam.
- Na wierzchu wysypałam kruszonkę.
- Sernik piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
- Potem wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam sernik do wystygnięcia.
- Posypałam cukrem pudrem.
Smacznego
Przepis własny
2 komentarze
Uwielbiam ciasta migdałowe, ale sernika jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
Popróbuj koniecznie, zasmakuje na pewno
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.