piątek, 20 grudnia 2024

Sernik migdałowy z mango z kasztanową kruszonką

Sernik, serniczek, pyszny, kremowy, aromatyczny, idealny na świąteczny stół, może spróbujecie. Zapewniam że smakuje obłędnie i jest niezwykle kremowy. Do zrobienia kruszonki potrzebna będzie mąka kasztanowa. A jak komuś by było trzeba innego pomysłu na sernik to jest ich na blogu mnóstwo, zaglądajcie i pieczcie.
Sernik migdałowy z mango z kasztanową kruszonką - przepis

Sernik migdałowy z mango z kasztanową kruszonką składniki: tortownica 24 cm
Sernik:
  • 750 g twarogu tłustego
  • 4 jaja
  • 100 g ksylitolu
  • 150 g śmietanki 30 %
  • 100 g pulpy z mango
  • 75 g mielonych migdałów
Kruszonka:
  • 40 g masła
  • 80 g mąki kasztanowej
  • 1 łyżka ksylitolu

Sernik migdałowy z mango z kasztanową kruszonką przygotowanie:
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, spód i boki.
  • Twaróg zmiksowałam na gładki ser i dodałam do niego śmietankę, ksylitol i ponownie zmiksowałam na gładką masę. 
  • Dodawałam po 1 jajku i mieszałam do połączenia składników.
  • Na koniec wsypałam zmielone migdały i ponownie zmiksowałam, wylałam na spód tortownicy.
  • Z mąki kasztanowej, masła i ksylitolu zrobiłam kruszonkę.
  • Na masę serową łyżką wyłożyłam pulpę z mango, wyrównałam.
  • Na wierzchu wysypałam kruszonkę.
  • Sernik piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
  • Potem wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam sernik do wystygnięcia.
  • Posypałam cukrem pudrem.
Smacznego
Przepis własny

2 komentarze

  1. Uwielbiam ciasta migdałowe, ale sernika jeszcze nie robiłam :)
    Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger