piątek, 6 grudnia 2024

Ser po gruzińsku

 Pyszne śniadanie, super przystawka, idealna kolacja. Ten ser smakuje obłędnie przez cały dzień. Przepis dostałam od koleżanki Gruzinki. Twaróg lepiej żeby był tłusty wtedy się nie rozwala a plastry są zwarte. Warto spróbować kochani.
Ser po gruzińsku - przepis

Ser po gruzińsku składniki:
  • 400 g tłustego twarogu w kostce
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek natki pietruszki
Zalewa:
  • 500 ml wody
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
Sos:
  • 150 g majonezu
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
Ser po gruzińsku przygotowanie:
  • Wymieszałam składniki zalewy.
  • Posiekałam ogórki, czosnek, natkę pietruszki a także pokroiłam w cienkie piórka cebulę.
  • Twaróg pokroiłam w plastry grubości 1 - 1 i 1/2 cm i ułożyłam je na talerzach.
  • Ja ułożyłam w pojemniku.
  • Zalałam twaróg zalewą i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
  • Po tym czasie osączyłam twaróg, ułożyłam na talerzu.
  • Majonez wymieszałam ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polałam twaróg.
  • Na wierzchu posypałam ogórkiem, cebulką i natką pietruszki.
Smacznego
Przepis kuchni gruzińskiej

2 komentarze

  1. Wygląda apetycznie, uwielbiam przepisy na sery w różnych odsłonach.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger