Pyszne śniadanie, super przystawka, idealna kolacja. Ten ser smakuje obłędnie przez cały dzień. Przepis dostałam od koleżanki Gruzinki. Twaróg lepiej żeby był tłusty wtedy się nie rozwala a plastry są zwarte. Warto spróbować kochani.
Ser po gruzińsku - przepis
Ser po gruzińsku składniki:
- 400 g tłustego twarogu w kostce
- 2 ogórki kiszone
- 1 czerwona cebula
- pęczek natki pietruszki
Zalewa:
- 500 ml wody
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
Sos:
- 150 g majonezu
- 200 g śmietany 18%
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
Ser po gruzińsku przygotowanie:
- Wymieszałam składniki zalewy.
- Posiekałam ogórki, czosnek, natkę pietruszki a także pokroiłam w cienkie piórka cebulę.
- Twaróg pokroiłam w plastry grubości 1 - 1 i 1/2 cm i ułożyłam je na talerzach.
- Ja ułożyłam w pojemniku.
- Zalałam twaróg zalewą i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie osączyłam twaróg, ułożyłam na talerzu.
- Majonez wymieszałam ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polałam twaróg.
- Na wierzchu posypałam ogórkiem, cebulką i natką pietruszki.
Przepis kuchni gruzińskiej
2 komentarze
Wygląda apetycznie, uwielbiam przepisy na sery w różnych odsłonach.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, spróbuj i napisz czy smakwoało?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.