niedziela, 8 grudnia 2024

Sandacz na warzywnym curry

Wielbiciele ryb, będziecie w siódmym niebie. To danie wymyśliłam od tak i to był super pomysł. Szybko się je robi, smakuje obłędnie i szybko znika z talerza. Smak curry podbija kremowość sandacza. Można użyć mrożonej ryby ale wcześniej trzeba ją rozmrozić aby niepotrzebnie nie wtłaczać wody do dania. Zaczynamy.
Sandacz na warzywnym curry - przepis
Sandacz na warzywnym curry składniki:
  • 3 filety z sandacza 
  • 3 łyżki oleju
  • 6 pieczarek
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorem
  • 1 średnia cukinia
  • 5 - 5 dużych pomidorów
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • sól morska
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 2 łyżki pasty sojowej
  • szczypior do posypania
Sandacz na warzywnym curry przygotowanie:
  • Filety pokroiłam na kawałki.
  • Na oleju podsmażyłam pokrojone w kostkę pieczarki, dodałam posiekaną dymkę ze szczypiorem.
  • Smażyłam chwilę i dodałam pokrojoną w ćwierćplasterki cukinię.
  • Smażyłam 3 minuty i dodałam pokrojone w kosteczkę pomidory.
  • Smażyłam aż puściły sok a potem odparował i był gęsty.
  • Doprawiłam całość do smaku solą i cukrem, dodałam majeranek i natkę oraz pastę sojową.
  • Kawałki ryby ułożyłam na wierzchu sosu.
  • Nakryłam patelnię pokrywką i dusiłam przez 5 minut.
  • Na talerzu posypałam danie szczypiorkiem.
Smacznego
Przepis własny

6 komentarze

  1. Dziękuję za ten przepis. Szukałam czegoś nowego z rybą, a to curry wygląda pysznie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam sandacza. Twoja propozycja zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sandacz to pyszna ryba, a jeszcze w takim wydaniu - mniam!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger