Wielbiciele ryb, będziecie w siódmym niebie. To danie wymyśliłam od tak i to był super pomysł. Szybko się je robi, smakuje obłędnie i szybko znika z talerza. Smak curry podbija kremowość sandacza. Można użyć mrożonej ryby ale wcześniej trzeba ją rozmrozić aby niepotrzebnie nie wtłaczać wody do dania. Zaczynamy.
Sandacz na warzywnym curry - przepis
Sandacz na warzywnym curry składniki:
- 3 filety z sandacza
- 3 łyżki oleju
- 6 pieczarek
- 1 pęczek dymki ze szczypiorem
- 1 średnia cukinia
- 5 - 5 dużych pomidorów
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- sól morska
- szczypta cukru trzcinowego
- 2 łyżki pasty sojowej
- szczypior do posypania
Sandacz na warzywnym curry przygotowanie:
- Filety pokroiłam na kawałki.
- Na oleju podsmażyłam pokrojone w kostkę pieczarki, dodałam posiekaną dymkę ze szczypiorem.
- Smażyłam chwilę i dodałam pokrojoną w ćwierćplasterki cukinię.
- Smażyłam 3 minuty i dodałam pokrojone w kosteczkę pomidory.
- Smażyłam aż puściły sok a potem odparował i był gęsty.
- Doprawiłam całość do smaku solą i cukrem, dodałam majeranek i natkę oraz pastę sojową.
- Kawałki ryby ułożyłam na wierzchu sosu.
- Nakryłam patelnię pokrywką i dusiłam przez 5 minut.
- Na talerzu posypałam danie szczypiorkiem.
Przepis własny
6 komentarze
Dziękuję za ten przepis. Szukałam czegoś nowego z rybą, a to curry wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pozdrawiam. Przepis jest prosty i wart wypróbowania
UsuńDawno nie jadłam sandacza. Twoja propozycja zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam
UsuńSandacz to pyszna ryba, a jeszcze w takim wydaniu - mniam!
OdpowiedzUsuńPyszna i niedoceniana dlatego warto ją kupować
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.