wtorek, 10 grudnia 2024

Kapusta kiszona na szybko

FIT
 Mamy dwie słodkie kapusty, jedna czerwona a druga biała które za tydzień będą pyszną kiszonką. Kto powiedział że aby ukisić kapustę trzeba mieć jej min. 10 kg i zakisić w beczce? Ja kiszoną kapustę robię w słoiku na szybko a jak się skończy robię następną. Dzięki temu kiszoną kapustę mam cały czas świeżą do surówek i szybkiego zajadania. Polecam taki sposób.
Kapusta kiszona na szybko - przepis
Kapusta kiszona na szybko składniki:
  • 1000 g czerwonej kapusty
  • 1000 g białej kapusty
  • 40 g soli

Kapusta kiszona na szybko przygotowanie:
  • Każdą kapustę posiekałam i włożyłam do oddzielnych misek.
  • Posypałam kapustę w każdej misce 20 g soli.
  • Wygniatałam potem ją ręką do momentu aż kapusta puściła sok.
  • Zaczęłam ją ubijać do słoików wcześniej wyparzonych.
  • I tak aż do ostatniego listka kapusty.
  • Zostawiałam słoiki na blacie kuchennym na tydzień a potem można zajadać. 
  • Jeśli będzie stał dłużej będzie kwaśniejsza.
Smacznego
Przepis z archiwum

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger