Mamy dwie słodkie kapusty, jedna czerwona a druga biała które za tydzień będą pyszną kiszonką. Kto powiedział że aby ukisić kapustę trzeba mieć jej min. 10 kg i zakisić w beczce? Ja kiszoną kapustę robię w słoiku na szybko a jak się skończy robię następną. Dzięki temu kiszoną kapustę mam cały czas świeżą do surówek i szybkiego zajadania. Polecam taki sposób.
Kapusta kiszona na szybko - przepis
Kapusta kiszona na szybko składniki:
- 1000 g czerwonej kapusty
- 1000 g białej kapusty
- 40 g soli
- Każdą kapustę posiekałam i włożyłam do oddzielnych misek.
- Posypałam kapustę w każdej misce 20 g soli.
- Wygniatałam potem ją ręką do momentu aż kapusta puściła sok.
- Zaczęłam ją ubijać do słoików wcześniej wyparzonych.
- I tak aż do ostatniego listka kapusty.
- Zostawiałam słoiki na blacie kuchennym na tydzień a potem można zajadać.
- Jeśli będzie stał dłużej będzie kwaśniejsza.
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.