sobota, 14 grudnia 2024

Indyk po azjatycku

 Pyszny, aromatyczne mięso z indyka i pyszna surówka do tego, czegóż chcieć więcej? chyba tylko dobrego towarzystwa do zjedzenia tego pysznego dania. Mięso trzeba zamarynować na minimum 4 - 5 godzin a najlepiej dzień wcześniej. Potem tylko upiec i gotowe. Zapraszam.
Indyk po azjatycku - przepis

Indyk po azjatycku składniki:
  • 3 duże skrzydła indyka ok. 1500 g
Marynata:
  • 150 ml różowego półsłodkiego wina
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka rybnego
  • 2 łyżeczki jasnej pasty miso
  • 2 łyżeczki ciemnej sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
Indyk po azjatycku przygotowanie:
  • Skrzydła podzieliłam na mniejsze kawałki tak aby z każdego były 2 części, podzieliłam mięso w stawach a same lotki skrzydeł odłożyłam.
  • Potem dodam do jakiegoś bulionu.
  • Wszystkie składniki marynaty wymieszałam i natarłam nią mięso.
  • Włożyłam do pojemnika i wstawiłam na 5 godzin do lodówki, można to zrobić dzień wcześniej wieczorem.
  • Przełożyłam mięso do naczynia do zapiekania i piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcja grzania góra/dół pod przykryciem.
  • A potem jeszcze 40 minut bez przykrycia aby mięso się zrumieniło.
  • Podałam z surówką i ziemniakami z pieca.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger