Pyszny, aromatyczne mięso z indyka i pyszna surówka do tego, czegóż chcieć więcej? chyba tylko dobrego towarzystwa do zjedzenia tego pysznego dania. Mięso trzeba zamarynować na minimum 4 - 5 godzin a najlepiej dzień wcześniej. Potem tylko upiec i gotowe. Zapraszam.
Indyk po azjatycku - przepis
Indyk po azjatycku składniki:
- 3 duże skrzydła indyka ok. 1500 g
Marynata:
- 150 ml różowego półsłodkiego wina
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka mirinu
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka rybnego
- 2 łyżeczki jasnej pasty miso
- 2 łyżeczki ciemnej sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Skrzydła podzieliłam na mniejsze kawałki tak aby z każdego były 2 części, podzieliłam mięso w stawach a same lotki skrzydeł odłożyłam.
- Potem dodam do jakiegoś bulionu.
- Wszystkie składniki marynaty wymieszałam i natarłam nią mięso.
- Włożyłam do pojemnika i wstawiłam na 5 godzin do lodówki, można to zrobić dzień wcześniej wieczorem.
- Przełożyłam mięso do naczynia do zapiekania i piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcja grzania góra/dół pod przykryciem.
- A potem jeszcze 40 minut bez przykrycia aby mięso się zrumieniło.
- Podałam z surówką i ziemniakami z pieca.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.