środa, 4 grudnia 2024

Chorwacki serniczek

 Pyszny, kremowy serniczek, idealny do kawy, herbaty czy kubka czystka. Potrzebne będzie ciasto filo, do kupienia w Kuchniach świata lub sklepach orientalnych. Robi się szybko i szybko znika. Myślę że na Mikołajki albo na stół świąteczny będzie znakomitym deserem.
Chorwacki serniczek - przepis

Chorwacki serniczek składniki: keksówka 16 x 26 cm
  • 1 op. ciasta filo
  • rozpuszczone masło do smarowania ciasta
Masa serowa:
  • 700 g twarogu mielonego na sernik - wiaderko
  • 6 małych jajek
  • 150 g drobnego cukru  pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z całej cytryny
  • 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

Chorwacki serniczek przygotowanie:
  • Jeden blat ciasta posmarowałam masłem rozpuszczonym i włożyłam do formy, boki na zewnątrz.
  • Posmarowałam drugo blat ciasta i wyłożyłam go na pierwszy.
  • Nadmiar ciasta wyciągnęłam na zewnątrz foremki.
  • Teraz zmiksowałam razem ser, jaja, cukier puder, pastę waniliową, mąkę ziemniaczaną i skórkę i sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy.
  • Masa jest rzadka i nie miksujcie jej za długo, tylko do połączenia składników.
  • Wylałam masę do keksówki na ciasto filo i zawinęłam je do środka, nie ważne że się utopią. Pozostałe dwa blaty ciasta posmarowałam masłem i ułożyłam na wierzchu, brzegi ciasta podwinęłam pod spód.
  • Sernik piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
  • Po upieczeniu wystudziłam go i wstawiłam na kilka godzin do lodówki aby masa się ustabilizowała.
  • Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
Smacznego
Inspiracja od Natalii

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger