Pyszny, kremowy serniczek, idealny do kawy, herbaty czy kubka czystka. Potrzebne będzie ciasto filo, do kupienia w Kuchniach świata lub sklepach orientalnych. Robi się szybko i szybko znika. Myślę że na Mikołajki albo na stół świąteczny będzie znakomitym deserem.
Chorwacki serniczek - przepis
Chorwacki serniczek składniki: keksówka 16 x 26 cm
- 1 op. ciasta filo
- rozpuszczone masło do smarowania ciasta
Masa serowa:
- 700 g twarogu mielonego na sernik - wiaderko
- 6 małych jajek
- 150 g drobnego cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z całej cytryny
- 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
Chorwacki serniczek przygotowanie:
- Jeden blat ciasta posmarowałam masłem rozpuszczonym i włożyłam do formy, boki na zewnątrz.
- Posmarowałam drugo blat ciasta i wyłożyłam go na pierwszy.
- Nadmiar ciasta wyciągnęłam na zewnątrz foremki.
- Teraz zmiksowałam razem ser, jaja, cukier puder, pastę waniliową, mąkę ziemniaczaną i skórkę i sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy.
- Masa jest rzadka i nie miksujcie jej za długo, tylko do połączenia składników.
- Wylałam masę do keksówki na ciasto filo i zawinęłam je do środka, nie ważne że się utopią. Pozostałe dwa blaty ciasta posmarowałam masłem i ułożyłam na wierzchu, brzegi ciasta podwinęłam pod spód.
- Sernik piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
- Po upieczeniu wystudziłam go i wstawiłam na kilka godzin do lodówki aby masa się ustabilizowała.
- Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
Inspiracja od Natalii
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.