wtorek, 12 listopada 2024

Zupa z pieczonych pomidorów

 Zupy pomidorowej zwanej też "pomidorówką" nigdy dość , kocham i zjadamy dużo. Tym razem zaserwuję talerz pełen aromatycznej zupy z pieczonych pomidorów a dzięki temu że pomidory upiekłam są bardziej pachnące i aż słodkie w smaku. Pomidorówka jest przepyszna, polecam.
Zupa z pieczonych pomidorów - przepis
Zupa z pieczonych pomidorów składniki:
  • 500 g szpondra wołowego
  • 1500 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól morska
  • 1500 g pomidorów
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 duża marchew
  • oregano
  • oliwa
  • 50 ml śmietanki
  • 1/2 łyżeczki soli swanskiej
  • makaron do podania
Zupa z pieczonych pomidorów przygotowanie:
  • Najpierw ugotowałam mięso i tak do wody wrzuciłam pokrojony na kawałki szponder, dodałam liść laurowy, kulki ziela i sól i gotowałam ok. 60 minut aż mięso stało się miękkie.
  • Pomidory pokroiłam na połówki, posoliłam, skropiłam oliwą i posypałam oregano, ułożyłam połówkę główki czosnku, pokrojoną w słupki marchew, piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez ok. 60 minut.
Mięso podrobiłam na kawałki.
  • Upieczone warzywa wrzuciłam do garnka z bulionem, gotowałam 10 minut.
  • Zmiksowałam całość na gładki krem i dodałam śmietankę, zagotowałam.
  • Dodałam sól swanską i jeśli zupa mało słona to jeszcze szczyptę morskiej.
  • Ugotowałam makaron i zupę podałam z makaronem wiórkami mięsa , posypana natką pietruszki.
Smacznego
Przepis własny

4 komentarze

  1. Takiej jeszcze nie gotowałam. Zupa zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie 😍 Coś mi mówi, że to będzie moja nowa ulubiona zupa.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger