Zupy pomidorowej zwanej też "pomidorówką" nigdy dość , kocham i zjadamy dużo. Tym razem zaserwuję talerz pełen aromatycznej zupy z pieczonych pomidorów a dzięki temu że pomidory upiekłam są bardziej pachnące i aż słodkie w smaku. Pomidorówka jest przepyszna, polecam.
Zupa z pieczonych pomidorów - przepis
- 500 g szpondra wołowego
- 1500 ml wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól morska
- 1500 g pomidorów
- 1/2 główki czosnku
- 1 duża marchew
- oregano
- oliwa
- 50 ml śmietanki
- 1/2 łyżeczki soli swanskiej
- makaron do podania
Zupa z pieczonych pomidorów przygotowanie:
- Najpierw ugotowałam mięso i tak do wody wrzuciłam pokrojony na kawałki szponder, dodałam liść laurowy, kulki ziela i sól i gotowałam ok. 60 minut aż mięso stało się miękkie.
- Pomidory pokroiłam na połówki, posoliłam, skropiłam oliwą i posypałam oregano, ułożyłam połówkę główki czosnku, pokrojoną w słupki marchew, piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez ok. 60 minut.
Mięso podrobiłam na kawałki.
- Upieczone warzywa wrzuciłam do garnka z bulionem, gotowałam 10 minut.
- Zmiksowałam całość na gładki krem i dodałam śmietankę, zagotowałam.
- Dodałam sól swanską i jeśli zupa mało słona to jeszcze szczyptę morskiej.
- Ugotowałam makaron i zupę podałam z makaronem wiórkami mięsa , posypana natką pietruszki.
Smacznego
Przepis własny
4 komentarze
Takiej jeszcze nie gotowałam. Zupa zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńJest bardzo aromatyczna i przepyszna, polecam
UsuńWygląda świetnie 😍 Coś mi mówi, że to będzie moja nowa ulubiona zupa.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo że trafiłam w gust
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.