niedziela, 10 listopada 2024

Racuchy z marchwi i twarogu

 Proponuję dziś racuchy, pyszne, zdrowe, aromatyczne a robi się je szybko. Jutro na śniadanie z bliskimi będzie znakomitym daniem. Można podać ze śmietaną kwaśną, lub z jogurtem albo z sosem czosnkowym co lubicie i preferujecie. Będą smakowały wybornie. 
Racuchy z marchwi i twarogu - przepis
Racuchy z marchwi i twarogu składniki:
  • 700 g marchwi
  • 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 3 jaja
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól morska
  • szczypta togarashi lub ostrej papryki
  • olej do smażenia
Racuchy z marchwi i twarogu przygotowanie:
  • Marchew po umyciu starłam na tarce o małych oczkach.
  • Dodałam twaróg wcześniej rozgnieciony widelcem, wymieszałam.
  • Dodałam także żółtka i mąkę, proszek do pieczenia, dobrze wymieszałam.
  • Na koniec ubiłam pianę z białek i dodałam na dwa razy do masy marchewkowej.
  • Dodałam szczyptę soli i tagarashi, wymieszałam.
  • Smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z jogurtem naturalnym.
Smacznego
Przepis własny

6 komentarze

  1. Wygląda pysznie :) z przyjemnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy takich nie widziałam. Jestem ciekawa jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, takich racuchów jeszcze nie robiłam. Świetna inspiracja na jesień.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.