Proponuję dziś racuchy, pyszne, zdrowe, aromatyczne a robi się je szybko. Jutro na śniadanie z bliskimi będzie znakomitym daniem. Można podać ze śmietaną kwaśną, lub z jogurtem albo z sosem czosnkowym co lubicie i preferujecie. Będą smakowały wybornie.
Racuchy z marchwi i twarogu - przepis
- 700 g marchwi
- 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 3 jaja
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól morska
- szczypta togarashi lub ostrej papryki
- olej do smażenia
Racuchy z marchwi i twarogu przygotowanie:
- Marchew po umyciu starłam na tarce o małych oczkach.
- Dodałam twaróg wcześniej rozgnieciony widelcem, wymieszałam.
- Dodałam także żółtka i mąkę, proszek do pieczenia, dobrze wymieszałam.
- Na koniec ubiłam pianę z białek i dodałam na dwa razy do masy marchewkowej.
- Dodałam szczyptę soli i tagarashi, wymieszałam.
- Smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z jogurtem naturalnym.
Przepis własny
6 komentarze
Wygląda pysznie :) z przyjemnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam
UsuńJeszcze nigdy takich nie widziałam. Jestem ciekawa jak smakują.
OdpowiedzUsuńGosiu dopóki nie zrobisz to nie spróbujesz a zapewniam że warto
UsuńCiekawy przepis, takich racuchów jeszcze nie robiłam. Świetna inspiracja na jesień.
OdpowiedzUsuńDokładnie Agnieszko, warto spróbować
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.