Jak ten czas pędzi nieubłagalnie do przodu to jestem w szoku. Dopiero był wrzesień, już mamy drugą połowę listopada. Nie będzie śmiechem jeśli napiszę coraz bliżej święta, coraz bliżej święta. Tymczasem na deser polecam na listopadowe szare dni tarę dyniową wprost od Ewy z Masterchefa. Pyszne kremowe wnętrze i bardzo chrupiące ciasto. Rewelacyjne doznania i róbcie koniecznie. Sporo osób pyta czy tu nie ma zakalca, no więc nie ma, środek jest wilgotny i kremowy.
Pumpkin Pie czyli tarta dyniowa - przepis
Pumpkin Pie czyli tarta dyniowa składniki: tortownica 24 cm
Ciasto:
- 250 g maki pszennej T 650
- 130 g zimnego masła
- 70 ml lodowatej wody
- szczypta cukru
- szczypta soli
Krem:
- 550 g ugotowanej i przestudzonej dyni - 1200 g surowej
- 3 jaja
- 150 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 250 ml śmietanki
- Najpierw zrobiłam ciasto.
- Do misy malaksera dodałam mąkę, zimne masło pokrojone na kawałki.
- Dodałam sól i cukier, wlewałam cienkim strumieniem lodowatą woe pulsując misą malaksera.
- Można również zrobić ciasto ręcznie.
- Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.
- Upiekłam dynię w piekarniku i jak ostygła włożyłam ja do malaksera, dodałam jaja, cukier, przyprawy i zmiksowałam na gładki krem.
- Teraz dodałam śmietankę i jeszcze miksowałam aż masa stała się gładka i puszysta.
- Ciastem wyłożyłam formę, u mnie to tortownica, ale można formę do tarty.
- Ciastem wyłożyłam tortownicę tak aby zrobił się brzeg na wysokość ok. 3 cm.
- Nakłułam ciasto widelcem i wylałam na ciasto.
- Krem jest dość rzadki.
- Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 175 C z opcją grzania góra/dół na 60 minut.
- Potem ciasto wystudziłam i udekorowałam skyrem waniliowym.
- Dobrze smakuje wystudzona w lodówce.
Przepis od Ewy z Masterchef
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.